0 kommentarer

Overtalelse af Jane Austen

af d. 27. oktober 2014
Info
 
Sideantal

234

Udgivet

2012

ISBN

978-87-92685-70-4

Originaltitel

Persuasion

 

Lydighed og længsel, eller overtalelse, er måske Jane Austens mest atypiske bog; Anne Elliot, bogens hovedperson, har allerede mødt sit livs kærlighed, elsket ham og blevet overtalt til at takke nej til et ægteskabstilbud fra ham. Faktisk kan man sige at plottet i ”Overtalelse” først starter efter den typiske Austen-roman slutter.
Derfor er tonen i denne roman også en tand mere melankolsk end hvad man sædvanligvis kunne forvente fra miss Austen (forstå mig ret, det er trods alt stadig dronningen af romantiske klassikere, vi taler om).
I ”Overtalelse” hører vi nemlig om både fortabte sømænd, sygdom og risikoen for at dø ugift. Men samtidig er det dog også en roman om håb. For selvom Anne Elliot ikke fortryder sine tidligere valg, så lader hun håbet om en chance til i livet og kærligheden blomstre, da hun igen møder den eneste ene, Kaptajn Wentworth, som i litteraturens smukkeste kærlighedserklæring skriver:

“Jeg er halv smerte, halvt håb.”

Så selvom slutningen måske ikke er så svær at gætte sig til, så er rejsen dertil helst sikkert værd at tage, for Overtalelse er et eventyr, der er så uendeligt smukt skrevet (og heller ikke uden Austens sædvanlige vittige sarkasme – beskrivelsen af Anne Elliots fars forfængelighed er spot on) og uden tvivl en klassiker kan læses igen og igen.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter