0 kommentarer

Overlevede blandt ulve. Et krigsbarns skæbne af Misha Defonseca

af d. 6. januar 2010
Info
 
Sideantal

203

Udgivet

2005

ISBN

87-7901-191-8

Originaltitel

Suvivre avec les loups

 

Min første indskydelse da jeg så bogen på bibliotekets hylde var , “åh, nej – en rigtig tårepresser, en naiv historie, der spiller på vores følelser omkring børn og dyr”, det er nok ikke noget for dig. Men da historien gav sig ud for at være en autentisk historie om en lille jødisk piges overlevelse blev min interesse vagt.

6-årige Misha bor med sin far og mor i Belgien og må ikke gå uden for lejligheden, da det kan være farligt. En dag afleverer faderen hende i skole, men kommer ikke og henter hende. I stedet bliver hun hentet af en fremmed dame, der tager hende med hen til et sted, hvor hun nu skal bo. Misha får ikke at vide, hvad der er sket med hendes forældre, kun at de er blevet taget af tyskerne og sendt østpå.

Misha trives ikke i plejefamilien, der har fået penge af forældrene for at tage sig af hende og flygter alene til fods østpå for at finde sin far og mor.

En lille jødisk pige, alene på vej gennem et krigshærget Europa på vej til sin far og mor, der sandsynligvis er sendt til en koncentrationslejr, det er næsten ikke til at bære. Men læseren følger Mishas stålsatte vilje og seje tur gennem krigen i jagten på at finde sine forældre.

Misha Defonseca fortæller med barnets ord og gennem barnets øjne om krigens barske gru og sine oplevelser, hvor hun må stjæle mad og tøj og undervejs bor hos nogle ulve, der optager hende i flokken.

Misha oplever på tætteste hold krigens gru og slår et menneske ihjel, men hun møder også undervejs menneskelig varme og sammenhold. Rigtig mange grufuldheder samlet i et liv – og en undren over, at pigen overlever mødet med ulvene.

Ikke desto mindre en betagende historie, der udfordrer alle ens forudindtagede holdninger og følelser omkring krig og kærlighed.

Titlen “Overlevede blandt ulve” slår måske lidt for meget på Mishas tid blandt ulvene – for historien er så meget mere og også så meget andet.

Bogen blev udgivet som en autentisk beretning, men i 2009 indrømmede forfatteren, at den var fiktion. Det synes jeg ikke bogen bliver ringere af, men naturligvis er det jødiske folks skæbne under krigen noget man skal beskrive med respekt. I sandhedens navn udgiver man ikke noget under foregivende af at det er autentisk, hvis det er fiktion. Historien fortjener dog alligevel 4 stjerner.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter