Pulitzer Prize
0 kommentarer

Oscar Wao & hans korte forunderlige liv af Junot Diaz

af d. 4. oktober 2010
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

352

Udgivet

2009

ISBN

978-87-02-07098-9

Originaltitel

The brief wondrous life of Oscar Wao

 

Der er to væsentlige emner i “Oscar Wao & hans korte forunderlige liv”. Det ene er rædselsregimet i Den Dominikanske Republik, repræsenteret ved den uhyggelige tyran, Generalissimo Rafael Trujillo, som nærmest spiste småbørn til morgenmad under hele sin regeringstid 1930-61. Det andet er Oscar Wao’s korte, ensomme og tragiske liv, drengen der var så fed og nørdet at ingen pige værdigede ham så meget som et blik.

Da Oscar var lille var han pigernes ven, men inden han var fyldt ti var han blevet fed som en julegås og hans liv blev rigtig svært. Oscar var vild med piger, men i takt med at hans forsøg på kontakt mislykkedes trak han sig ind i sig selv og skabte sit eget univers, en blanding af ”Ringenes herre” og ”Star Trek”, hvor han kæmpede mod universets onde kræfter og reddede smukke jomfruer fra en grum skæbne.

I virkelighedens verden var Oscar så ensom, at bare en pige sagde “hej” til ham, svulmede hans hjerte af forelskelse og sagde hun mere end et ord (om det så bare var “skrid”) klamrede han sig håbløst til et spinkelt håb om kontakt. Oscars søde søster Lola og hendes kæreste Junior, som fortæller historien, forsøgte at hjælpe ham så godt de kunne, men ethvert forsøg mislykkedes.

Oscar boede i New Jersey, men var latino og stammede fra Den Dominikanske Republik, hvorfra hans mor flygtede med sine børn for at undslippe det grufulde regime, som havde været så skånselsløse imod hendes familie.

Generalissimo Trujillos terror var fuldt på højde med nazisternes. Ingen turde ytre nogen som helst utilfredshed og alle levede i angst for at blive angivet og tortureret til døde. Og Trujillos efterfølgere var ikke meget bedre. Lovlighed og retfærdighed var begreber ligeså fremmede som byer i Rusland. Så da Oscar vendte tilbage til republikken for at besøge familien og forelskede sig uhjælpeligt i en kvinde, som allerede er involveret med en politimand, måtte det jo gå galt..

“Oscar Wao & hans korte forunderlige liv” fortæller gribende om den ulykkelige skæbne, som ikke bare Oscar og hans lille familie, men hele det dominikanske folk, led under på grund af sataner som Trujillo.

Trods en større slangordbog bagest i bogen er det noget vanskeligt at få det fulde udbytte af Junot Diaz’ sprog. Det må vist kræve at man mindst er halvt latino. Bogen er sprængfyldt med sjofle udtryk og udover at det er træls at skulle bladre frem og tilbage hele tiden, så er ikke alle udtryk med i ordlisten, så det ender desværre med at man dropper den…

Men det er ikke desto mindre en rigtig god og vigtig historie, som Diaz har at fortælle..

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter