0 kommentarer

Orakelnat af Paul Auster

af d. 13. januar 2015
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Omslag
Sideantal

247

Udgivet

2003

ISBN

87-90724-73-9

Originaltitel

Oracle night

Udgave

1.udgave

 

Den midaldende forfatter Sidney Orr bor i Brooklyn, New York, hvor han ganske langsomt er ved at komme sig over en langvarig sygdom, der har været opslidende for sindet og dyr for pengepungen.

For at træne sig selv op går Sidney lange ture hver dag i storbyen, og under en af disse ture opdager han en papirvarebutik, som han drages mod.

Han går ind, ser ejeren Mr. Chang stå bag skranken.

Sidney ender med at købe en notesbog, som han begynder at nedfælde sine ideer til sin nye bog.

Mr. Chang ender med at dukke op i Sidney Orr´s liv senere hen, men vores hovedperson ville sikkert ønske, at han aldrig havde mødt Chang igen efter dagen i papirforretningen.

Det lyder banalt, men som Sidney fortsætter sine skriverier går det op for ham, at nogle af de begivenheder han nedfælder i bogen har det med at ske for Sidney i virkeligheden.

Forholdet til konen Grace ændres mens Sidney skriver i notesbogen (til det værre), og det bliver ikke bedre da Grace bliver gravid.

Selv forholdet til en af hans venner, John Trause (der også er forfatter) forandres også på forunderlig vis, og grænsen mellem virkelighedens verden og de nedskrevne ord overlapper hinanden.

“Orakelnat” er en udmærket bog, der dog ikke hører til i toppen. Auster har formået at beskrive sine personer fornuftigt, men det er først i slutningen af romanen, at læseren får handling såvel som bogens personer ind under huden og dermed til fulde fatter hvad bogens morale egentlig er.

Auster har tendens til at køre bogens handling lidt for meget ud på et overdrev til min smag og det er ikke alle handlingsmønstre, der er lige overbevisende, og det tæller ned. Til gengæld synes jeg alligevel at bogen var spændende nok, så jeg lander på 3 stjerner for en gennemsnitlig læseoplevelse, der ikke var forfærdelig, men heller ikke var fremragende.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter