1 comment

Oprør af Robyn Young

af d. 16. juni 2014
Info
 
Sideantal

587

Udgivet

2014

ISBN

978-87-7137-009-6

Originaltitel

Insurrection

Udgave

1.udgave

 

For nogen tid siden læste jeg “Jomfruen fra Norge” af Tore Skei, som handlede om magtkampene i Skandinavien i Middelalderen. Bogen starter med fortællingen om den norske prinsesse Margrete, som pludselig kommer i spil til Skotlands trone, da den skotske konge dør uden en mandlig arving. Selvom det var en fagbog, læste jeg den som en roman, fordi emnet er så spændende. Stor var min glæde derfor, da jeg opdagede, at Robyn Young netop har udgivet romanen “Oprør”, som handler om samme periode, blot set fra skotsk side, og er første del af en trilogi.

Historien fortælles ud fra den unge Robert Bruce. Hans bedstefar blev af den nu afdøde konge udnævnt som arving, men i stedet ender kronen i første omgang hos arvefjenderne, slægten Comyns kandidat. Vi følger Roberts opvækst og den påvirkning de politiske omvæltninger har for familien. Hvordan han tjener under den engelske konge, som på et tidspunkt bliver udnævnt til overherre over Skotland, og hvordan han langsomt finder frem til sin egen rolle i historien.

Før disse to bøger kom min eneste viden om den skotske borgerkrig fra filmen “Braveheart”. Det har været rigtig interessant at få lidt mere viden puttet på, og jeg glæder mig meget til at læse næste bind i trilogien.

Robin Young skriver levende og letforståeligt, og selvom det kan være lidt vanskeligt med navne og titler (Robert Bruce er f.eks. opkaldt efter både sin far og bedstefar), så er Young god til at føre læseren, så man hurtigt får styr på det.

I efterordet gør Young opmærksom på de områder, hvor hun har brugt sin kunstneriske frihed som forfatter i forhold til, hvad man rent faktisk ved skete. Det kan jeg godt lide, for så ved man som læser, hvad man har at forholde sig til.

Alt i alt var jeg rigtig godt underholdt af romanen, som med sin blanding af action, historiske facts og indsigt i magtspillet i middelalderens Skotland og England gled ned som en kold is på en varm sommerdag.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter