0 kommentarer

Opfindelsen af naturen : den eventyrlige beretning om Alexander von Humboldt, videnskabens glemte helt af Andrea Wulf

af d. 20. november 2019
Info
 
Sideantal

610

Udgivet

2019

ISBN

978-87-12-05840-3

Originaltitel

The invention of nature, oversætter: Nanna Lund

 

Alexander von Humboldt er glemt i dag, men han var den første der rejste verden rundt og skrev om naturen. ‘Opfandt’ den, gav den navn og brugte poesien i sine maleriske beskrivelser. Humboldt skabte den skrivetradition og det sprog som vi stadig bruger når vi taler om naturen. Han havde ikke kun videnskabens briller på, men oplevede naturen med alle sine sanser og skrev om den som en blanding mellem faglitteratur og kunst. Han var den der lagde grunden for den måde vi oplever naturen på i dag, og han inspirerede mange af sine berømte samtidige blandt andet Darwin og Henry David Thoreau.

Humboldt er rastløs sjæl, altid videbegærlig, men ikke den akademiske type der hænger med næbbet i en bog – det gør han først, men derefter skal det læste bindes op på den reelle oplevelse, og han drager derfor til Sydamerika for at undersøge fauna, dyreliv, Orinocofloden samt diverse bjerge. Overalt hvor Humboldt ser noget nyt gør han holdt for at indsamle prøver og skrive sin tanker ned, så man når kun til de canariske øer, før Humboldt må i land for at vandre på vulkaner. Rejsen til Sydamerika er overordentlig spændende og resultatet af blandingen mellem biografien og det videnskabelige er eminent. Og nej, det er ikke en fagbog, så langt fra, men den er hængt op på solid research, –  ud af de 610 sider udgør de sidste 170 noter og henvisninger. Den bundsolide mursten er faktisk ikke ret lang.

Som en ren foræring flettes Charles Darwins livshistorie ind, og leder frem til mødet mellem ham og Humboldt, hvor den stakkels Darwin får talt ørerne af af den speedsnakkende preusser. Og Andrea Wulf skriver ligeså overbevisende om Darwin som om sin hovedperson. Hvis du er det mindste naturinteresseret er ‘Humboldt’ uomgængelig. Derudover er den fascinerende og klog, det er en inspirerende bog, og den er sindssygt fængende. Hvad mere ønsker Herren?

Helt ærligt, kære nobel pris komité, sidder I og sover? I stedet for at lade jeres pris gå til kontroversielle forfattere, burde I se på Andrea Wulf, som på hæderlig vis har gjort sig fortjent til den.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter