0 kommentarer

Og vejret skiftede, og det blev sommer og så videre af Pedro Carmona-Alvarez

af d. 14. september 2014
Info
 
Forlag
Genre
Omslag
Sideantal

250

Udgivet

2014

ISBN

978-87-7141-539-1

Originaltitel

Og været skiftede og det ble sommer og så videre

Udgave

1.udgave

 

Bogens omdrejningspunkt er pigen Marita. Hun bliver født i Norge af en norsk mor – Kari, og en amerikansk far – Johnny, forældrene er flyttet til Norge efter mange års samliv i New Jersey, U.S.A.

Vi får historien om forældrenes møde, deres 50’er ungdom og så den begivenheden hele historien kredser om, tabet af de to døtre Vera og Ann, og skyggerne af hændelsen, der rækker langt ind i familiens fremtid.

I Norge forsøger forældrene at samle skårene, og får datteren Marita. Hun er vidne til mor Kari, som begraver sig i nordisk tavshed, alkohol og bitterhed, og far Johnny som kæmper sig bravt gennem det nordiske indre og ydre vintermørke til tonerne af Bruce Springsteens musik.

Ingen sorg er simpel, bogens mest interessante tema er nok hvordan forældre, bedsteforældre og senere tilkommende søskende tackler tragedien på vidt forskellige måder, og hvordan den influerer deres liv.

Marita er en (for) passiv hovedperson, hvis primære funktioner synes at være begrundelsen for, at forældrene bliver sammen så længe som de gør – og så hendes rolle som vidnet – der spørger og spørger, ind til alle detaljer og smertepunkter. Der er ikke meget plads til hende, især ikke hos mor Kari:

”…nogle gange var det, som om jeg var et spøgelse ligesom mine søstre, og vi gik rundt alle sammen i denne lejlighed og strejfede forældrene med vores død, som om vores lig var kolde vindpust mod hverdagene.”

Jeg synes godt Maritas rolle kunne have været mere realistisk, hun virker ekstremt moden, forstående og tilgivende, fra hun er helt lille, til trods for især moderens omsorgssvigt og den dårlige stemning i hjemmet.

Desuden synes jeg det er ærgerligt, at det, at forældrene tackler sorgen så forskelligt (som ofte kan være svært for den anden at forstå) bliver meget værdisat som rigtigt (Johnny) og forkert (Kari).

Slutningen peger fremad, men virker altså lidt kunstig og uelegant på denne læser.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter