0 kommentarer

Odins Labyrint – et glasbarns fortælling af Mads Peder Nordbo

af d. 25. juni 2014
Info
 
Sideantal

412

Udgivet

2012

ISBN

978-87-11-39905-7

 

Mathias Hviid får et underligt brev fra en gammel engelsk kunstner, som han ellers kun kender af omtale. Kunstneren, Lucian Whitmore, inviterer Mathias til London, hvor han skal arbejde med runer, gamle guder, og derigennem få indblik i en ældgammel viden, der vil ændre hele verdenshistorien. Mathias, der studerer netop runer og den slags på universitetet i Odense, er ikke svær at overtale, og han rykker straks til London. Her præsenteres han langsomt, alt for langsomt for både Mathias og “Odins labyrints” læsere, for en historie der slet ikke handler om det han er blevet lokket med – og så alligevel. Whitmores oplæg omhandler slet ikke de ting han lokkede Mathias til London med, og kun fordi Mathias iværksætter sine egne undersøgelser, sker der ting og sager.

At Mads Peder Nordbo har styr på sine runer, er der sådan set ikke så meget tvivl om. Han er uddannet i nordisk sprog og litteratur samt filosofi og har forsket i bl.a. runer og sproghistorie, og er god til at formidle stoffet så det bliver let forståeligt. Desværre bygger han hele sin historie op om en historisk ukorrekt antagelse omkring kristendommen og dens opståen – hvorved hele bogens budskab falder til jorden med et brag. Her er det meget tydeligt at det er den filosofiske ønsketænkning der sætter dagsordenen, måske i håb om at få budskabet til at glide ned hos læseren.

Efter en sej begyndelse, hvor skrivestilen mindede meget om den man ser i skoleelevers danske stile, får forfatteren skrevet sig varm. Derefter glider historien bedre, og hans persongalleri begynder at tage form og får karakter. Historien er spændende skrevet, og selv om der er rigtig mange det-der-er-simpelthen-for-langt-ude-oplevelser undervejs, var den alligevel svær at lægge fra sig. En pudsig oplevelse at sidde med en på alle måder utroværdig historie baseret på en ligeså utroværdig præmis, og så alligevel glæde sig til at vende næste side, og se hvad der sker der.

Hvis man kan se bort fra historiens fejlbehæftede omdrejningspunkt, og en handling der får Dan Brown til at blegne og James Bond til at ligne en drengespejder, ja, så er man faktisk godt underholdt. Derfor skal jeg da også læse de to næste i trilogien, begyndende med “Thuleselskabet”.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter