0 kommentarer

Normale mennesker af Sally Rooney

af d. 27. april 2022
Info
 
Sideantal

283

Udgivet

2019

ISBN

978 87 638 6027 7

Originaltitel

Normal People - oversat af Karen Fastrup

Udgave

1. udgave

 

“En ny generations stemme,” skriver The Guardian rosende om den irske forfatter Sally Rooney. Det er mildest talt en underdrivelse, for enhver, der elsker skønlitteratur fra øverste hylde – uanset alder og køn – vil falde pladask den velskrivende irer.

“Normale mennesker” er med afstand den mest charmerende, medrivende og hudløse kærlighedshistorie, jeg nogensinde har læst.

Kærlighedshistorie, ja, men hvis nogen rynker på næsen ad denne genre, så drop bare kærlighed i ligningen; bogens gennemlysning af den lammende, famlende usikkerhed over for andre mennesker (synes de, jeg er god nok? pæn nok? cool nok? er det overhovedet vigtigt?), som gør især vores unge år til en ørkenvandring i kviksand, er så original og indfølt, at den i sig selv er grund nok til at hoppe ombord.

Handlingen starter i januar 2011 i en lille irsk by. Her bor Marianne i en kæmpe rigmandsvilla med sin isafkølede mor og sin psykopat af en bror. Marianne er overmåde begavet, belæst, mangler intet og har tilsyneladende affundet sig med, at ingen rigtigt gider hende.

Familiens rengøringskone, den varmhjertede Lorraine, er mor til Connell, der går i samme klasse på gymnasiet som Marianne. Connell er en flot fyr, afholdt i klassen, god til fodbold, lige så intelligent som Marianne – og faktisk ret flink. Engang imellem henter Connell sin mor i det fine palæ.

Selvfølgelig bliver de to unge vilde med hinanden. Humlen er bare, at Connell ikke tør vedkende sig sine følelser offentligt – hele klassen synes jo, Marianne er totalt kikset. Dampende hed sex og et helt unikt sjælefælleskab går hånd i hånd med fortielser og hemmeligholdelse og lægger gift ud for de to unges fremtid sammen.

Begge består studentereksamen med glans og bliver optaget på det prestigiøse Trinity-college. Her blandt de riges børn blomstrer Marianne op, mens det nu er Connells tur til at føle sig udenfor. De finder nye kærester – nogle heldigere end andre – men mødes konstant til fester og sammenkomster og har svært ved helt at give slip på hinanden.

Bare rolig, “Normale mennesker” er bestemt ikke så forudsigelig, som den måske lyder. Sally Rooney jonglerer mesterligt med sine hovedpersoners – og dermed læserens – følelser, så ingen af os ved vores levende råd. Kønsforskelle, klasseskel, psykoseksuelle præferencer – alle mulige benspænd sender de to knuselskelige unge mennesker ud i frit fald, ja, så langt ud, at selvmord kan synes at være den mindst smertefulde udgang.

“Normale mennesker” er en kærlighedshistorie for tre, og du, kære læser, er snart den ene af parterne.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter