0 kommentarer

Noget om Grace af Anthony Doerr

af d. 11. marts 2016
Info
 
Sideantal

446

Udgivet

2016

ISBN

978-87-400-2692-4

Originaltitel

About Grace

 

Hvor er jeg glad for, at Anthony Doerr fik en Pulitzer pris for romanen “Alt det lys vi ikke ser”, og at Politikens Forlag fik øjnene op for hans forfatterskab. Efter at forlaget havde udgivet romanen, der blev mere end godt modtaget, har vi nu også fået Doerr’s første roman “Noget om Grace”. Som det var tilfældet med “Alt det lys vi ikke ser”, er der også denne gang tale om et stort værk. Historien som romanen er bygget op omkring, er måske nok set før. Men måden den fortælles på, har jeg aldrig mødt tidligere. Det er en kæmpestor historie, fortalt blændende godt. For Doerr kan noget med ord, som er de færreste forfattere forundt.

David Winkler drømmer ting, og af og til har disse drømme tråde ud i virkeligheden, hvor de finder deres opfyldelse. Han drømmer om en mand der bliver kørt ihjel af en bus, og om hvordan han møder sit livs kærlighed, Sandy. Men da han drømmer at han ikke er i stand til at redde hans og Sandy’s datter, Grace, fra at drukne, ser han ingen anden udvej end at fjerne den del af drømmen, der er skyld i datterens død – nemlig ham selv. Så David flygter fra Sandy og den helt spæde Grace.
Efter 25 år på en caribisk ø, vender han tilbage til Alaska for at finde dem, og ikke mindst for at finde ud af om Grace stadig lever, eller om hun døde dengang og hans flugt derfor var forgæves.

“Noget om Grace” indeholder en gennemgående strøm af naturbeskrivelser. Men ikke af den slags vi så ofte møder i bøger, hvor landskaber beskrives så der går guldaldermaleri i det. Doerr beskriver naturen i dens allermindste bestanddele, atomer, iskrystaller, insekter og den slags – og beskrivelserne er alt andet end små. Hele tiden flettes naturens små og ofte oversete mirakler ind i fortællingen, der på den måde bliver en fortælling om hvordan alting hænger sammen, og hvordan alting er afhængigt af alt andet. Sammen med den mere “menneskelige” historie om David, Sandy, Grace, og et par stykker mere, fortæller Doerr også om menneskers indbyrdes afhængighed – og han gør det bragende godt. “Noget om Grace”, er en historie om de små mirakler der omgiver os hver dag, og en historie om hvor hurtigt livet kan skifte retning. Det er en historie om stor sorg, men også en historie om en endnu større kærlighed.

“Noget om Grace” er en af den slags bøger som bare ikke må få ende, og som efterlader et stort hul i læseren, når den alligevel slutter.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter