0 kommentarer

Mørket i et hjerte Af Susan Hill

af d. 1. juli 2009
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

403

Udgivet

2007

ISBN

978-87-7714-809-5

Originaltitel

The various haunts of men

 

Dette er den først af fire bøger (indtil nu) som foregår omkring familien Serrailler, der i adskillige generationer har været læger, det er far og mor også, men de er gået på aktiv pension. De har fire børn hvoraf 2 er læger og det sorte får Simon (Si) som er jurist der er blevet kriminalkommissær i samme område, hvor resten af familien bor. Si holder af at tegne og bruger sit mellemnavn som kunstnernavn S Osler (det morsomme er at Osler var den moderne medicins far!).

Det er egentlig en kriminalroman, hvor forskellige folk forsvinder og ikke findes igen, de har forskellige aldre og de forsvinder omkring Bakken og dens Wern Stones, som i folketroen er tillagt næsten magiske kræfter. Man følger hvordan et menneskes forsvinden influerer på omgivelserne:
Den faste nattevagt på et plejehjem for senile patienter, hun har ikke nogen familie, er jomfrunalsk dødkedelig og uinteressant; en unge pige som blev nødt til at forlade hjemmet, da moren giftede sig igen, hun er fed, lider af akne, er arbejdsløs og deprimeret, har ikke nogen livskvalitet; en ældre kvinde som man følger fra bogens begyndelse, hvor hendes mand gennem mere end 40 år dør hjemme med Si’s søster Cat som er familie lægen til at støtte dem gennem en menneskelig og værdig hjemme død- (en god død som ikke har noget med kriminalitet at gøre). Også en hund forsvinder. Og flere andre …
Ind imellem alt dette læser man så dræberens tilståelser, det viser sig at han havde et kald med at skulle have med lig at gøre og dissekere dem. Han havde været lægestuderende, men blev smidt ud af studiet. Og gik i stedet hen og blev alternativ behandler, akupunktør.

I løbet af bogen er der flere vigtige samtaler om konventionel medicinsk behandling og alternative behandlinger som ikke er reguleret og hvad forskellen er mellem alternative behandlinger og kvaksalvere og diverse andre skurke, som franarrer penge fra godtroende mennesker. Jeg kunne specielt godt lide hele problemstillingen hvor Cat, familielægen, hvis veninde Karin bliver diagnosticeret med brystkræft og beslutter sig til at tage alternativ behandling og ikke den almindelig medicinske kemoterapi og kirurgi. På den ene side er Cat dybt ulykkelig over at veninden vælger døden, på den anden side er det venindens valg og retten til dette, som jo er det der er det rigtige at gøre.
Det er fortrinlig læsning også for folk som normalt ikke er til krimier.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter