0 kommentarer

Midvintersjæle af Phil Rickman

af d. 16. august 2012
Info
 
Forfatter
Forlag
Sideantal

511

Udgivet

2012

ISBN

978-87-7955-906-6

Originaltitel

Midwinter of the Spirit

 

Merrilly Watkins er enlig mor til en teenagedatter og præst i Herefordshire i grænselandet mellem England og Wales. En dag kontaktes hun af den nye biskop, som tilbyder hende jobbet som “sjælefrelsekonsulent” – en mere moderne betegnelse for eksorcist.

Merrilly er umiddelbart interesseret, men i stillingen sidder allerede en krakilsk ældre præst, som bestemt ikke bryder sig om at se sit job overtaget af en kvinde. Alligevel er Merrilly snart mere involveret i sjælefrelser-virket, end hun nogensinde havde forestillet sig at blive.

Ved siden af historien om Merrily hører vi om den unge kvinde Moon, der er meget fascineret af sin families keltiske oprindelse. Hun har tidligere haft psykiske problemer, men nu har hun har slået sig ned i familiens gamle lade for at skrive en bog om forfædrene. Men stedet gemmer på flere hemmeligheder.

Ad kringlede veje føres de to tråde sammen, så man til sidst får den skønne aha-oplevelse af, at alle plottets tråde falder på plads.

’Midvintersjæle’ er andet bind i en serie på 11 bind om præsten Merrilly Watkins. Indtil videre er det dog kun de to første, der er udkommet på dansk. Forlaget markedsfører bøgerne som ”Et Merrily Watkins mysterium”, og romanen er da heller ikke en typisk krimi med sit rolige tempo og store fokus på de religiøse spændinger, både indenfor kirken og mellem kirken og new age trosretningerne.

Phil Rickman skriver godt, og han får det brogede persongalleri til at stå levende for læseren. I virket som sjælefrelser kommer Merrilly ud for en række overnaturlige hændelser, men Rickman beskriver episoderne plausibelt og skaber samtidig plads for læserens egen fortolkning af hændelserne, således at man til det sidste er i tvivl om, hvorvidt Merrilly virkelig oplever noget, om hun blot er psykisk ude af balance, eller om hun måske er offer for mennesker med tvivlsomme motiver?

Stemningsmæssigt kom jeg til at tænke på Andrew Taylors fremragende ’Genfærdets anatomi’, hvor læseren føres ind i et autentisk og velbeskrevet skolemiljø i 1700-tallets England. Her er det blot den katolske kirke, der er omdrejningspunktet.

Jeg var meget betaget af ’Midvintersjæle’, som er spændende på flere niveauer. Phil Rickman giver sig god tid til at udfolde historien, så her er ikke tale om hæsblæsende action. I stedet får læseren en tankevækkende og velskrevet fortælling om den hårfine grænse mellem det gode og det onde.

En klar anbefaling herfra.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter