0 kommentarer

Drømmespinderi af Patti Smith

af d. 17. august 2012
Info
 
Sideantal

94

Udgivet

2012

ISBN

978-87-7129-148-3

Originaltitel

Woolgathering

 

”En lille perle af en erindringsbog” kalder forlaget bogen. Og det er da også en helt speciel oplevelse at læse Patti Smiths erindringstykker og drømme fra barndommen; ”Drømmespinderi”. Med en poets pen og særprægede og helt egne måde at se verden på får vi adgang til et barns drømmende verden. En verden præget af syner og hvor ting er ladet med betydninger, langt ud over hverdagens. Måske var Patti Smith et sært barn. Men hendes små fortællende brudstykker set i et barns perspektiv får også læserens erindringer til at røre på sig. Så man ikke med andre øjne da man var barn? Og du kigger på dine egne børn og ser dem på ny for det går op for dig at du ikke ved hvad de ser. Du ved jo sådan set aldrig hvad andre ser?

”Drømmespinderi” er drømmende, legende litteratur der kræver sin læsers opmærksomhed og som modigt præsenterer en anden verden end den vi normalt beskriver.
Det er tydeligt en kunstners skrift:

”Et barnesind er som et kys på panden – åbent og uselvisk. Det drejer rundt som en ballerina på tå, på toppen af en festlagkages sukkerglaserede etager, gyselig og sød.
Barnet, som mystificeres af det hverdagsagtige, har ikke svært ved at træde ind i det fremmede. Indtil det rå og nøgne skræmmer, og forvirrer, og sindet søger en smule ly, lidt orden. Det skimter noget, opsamler noget andet og får sammenstykket et vanvittigt patchwork af sandheder – vilde og uldne, og end ikke på grænsen til noget sandt.”

”Drømmespinderi” er en meget lille bog på under 100 sider, inklusive billeder. Den er meget langt fra den gængse beskrivende erindringsbog, som kører i lige linje fra fødsel til nu. ”Drømmespinderi” kræver sin ro og er af den slags, der åbner sig yderligere ved genlæsning.
Her er – prosaisk udtrykt – noget at tygge på.

”Drømmespinderi” udkom oprindeligt i 1992. Dette er en udvidet udgave med illustrationer og flere tekster.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter