0 kommentarer

Midlertidig opvartning af Sisse Bergfjord

af d. 22. juni 2021
Info
 
Sideantal

208

Udgivet

2021

ISBN

9788797285817

 

Novellerne om forskellige skæbner i en kolonihaveforening på Københavns Vestegn er beskrevet med hverdagens klareste lup. Om det er cancerpatientens sure tis eller det laksefarvede slidte linoleumsgulv i Karls hus, som vidner om stille forfald, så er situationerne linet skarpt op.

Samtidig er ikke al lune eller håb udeladt. De små glæder findes flere steder, i kaffen eller i de små tegn på kærlig opmærksomhed og i spirer af nyt liv. Med sære sammenstillinger og skift i fokus mellem mennesker og dyr – en mikro- og en makroverden – drives læseren til en større forståelse for menneskelige forhold. Man mærker fortællerens egen underliggende glæde ved alt det levende og sansede i haverne. Disse beskrivelser bliver aldrig kedelige, fordi de lægger et nærvær under de til tider dystre forhold, som naboerne omkring fortælleren har.

Der er Åge, der nu sidder i kørestol pga. cancer. Han har et meget negativt væsen – lige så surt som det tis, der kommer ud af ham. Han bryder sig ikke om noget, der er anderledes end ham selv: de venstreorienterede, indvandrerne, de lesbiske, vegetarerne osv. På vej til en bankoaften i kørestol hører vi, hvad der går igennem hovedet på en, der ved, at han ikke vil opleve den næste æblehøst, den næste vinter osv.

Der er Ilse, der sniger sig ind i naboens have og med enden i vejret plukker deres modne jordbær og ribs, indtil det går op for alle, hvad der er på færde.

Der er de to venner, Henrik og Albert, der har deres faste cykeltur med stop ved kiosken ”Mandalay”, hvor de altid spiser en flæskestegssandwich og drikker en ikke så god kop kaffe. Men det hører bare med. I denne novelle skifter fortid og nutid i en flydende balance, som ”klart vand” med minder fra en ferie med Alberts eks-kone.

Der er Leonora, der skal passe fem chinchillaer, mens Karl er på ferie på Kreta med sin nye kæreste, og der er mange flere små skæve historier – nogle også med overraskende udgang, som er forløsende efter dvælende beskrivelser og sammenstillinger.

Da de enkelte noveller foregår i den samme haveforening, bliver det geografiske område lidt efter lidt tegnet op og genkendeligt fra novelle til novelle. Novellerne kan læses selvstændigt, men spor fra den ene novelle dukker op i de andre og danner et fint net af forbindelser i en meget stemningsmættet atmosfære.

Lån bogen på biblioteket

 

Bedømmelse
Karakter