0 kommentarer

Marco effekten af Jussi Adler-Olsen

af d. 28. december 2012
Info
 
Sideantal

505

Udgivet

2012

ISBN

978-87-567-9906-5

 

Han har gjort det igen – fået mig til at glemme tid og sted mens jeg endnu engang blev bjergtaget af det fantastiske afdeling Q-Univers. Denne gang med ”Marco Effekten”, en krimi, som vi Jussi Adler-Olsen fans har ventet længe på.

Marco er 15 år og af sigøjnerslægt. Sammen med sin familie er han draget til København, hvor hans farbror Zola har organiseret en tyvebande, der har faste opgaver med at stjæle og tigge og han styrer flokken med hård hånd. Farbroderen har planer om at lemlæste Marco for bedre at kunne tøjle ham, og da end ikke Marcos egen far tager hans parti, må Marco flygte fra sin familie og alt det han kender.

Det er ikke let at være indvandrerdreng i København, og slet ikke når man ikke har nogen pas eller papirer, og Marcos kamp for at overleve bliver sej og grum. Denne vinkel på problematikken omkring “de fremmede” er en torn i øjet på de fremmedfjendske. For hvem ved egentlig hvilke skæbner, der ligger bag de mennesker vi møder på vores vej?

Marcos veje krydser Carl Mørcks – og her er en præsentation vel ganske unødvendig. For det er jo gensynet med Carl Mørcks afdeling Q, det hele drejer sig om. Carl, Rose og ikke mindst Assad, der også er fremmed, og som vi alle elsker.

Jussi Adler-Olsen formår som vanligt at flette samfundsrelevante emner og politik ind i sin fortælling, og humoren ligger på lur overalt, så flere steder klukkede jeg af grin.

F.eks. på side 392, hvor Carl og Assad netop har fanget en af sigøjnerne og spøger hvor han har tyvekosterne fra:
– Han trak på skuldrene. “Don’t understand” svarede han. “Okay Carl, han snakker ikke dansk, så bliver det nok for svært” sagde Assad. “Lad os køre ham ud på Fælleden og slå ham ihjel ligesom de to i går. Skal du så i øvrigt med ud og feste godt og vild i varmen i aften?”. Carl så på ham med store øjne, men det var ingenting imod de opspilede øjne, som fyren på bagsædet præsterede. “Ja du ved” sagde Assad “jeg synes faktisk, to tusinde kroner for at slå idioten ihjel er okay. De mangler jo lig på Anatomisk Institut lige for tiden”. Han skulle have været krimiforfatter med den fantasi. “Jeg vil snak med advokat” kom det gebrokkent fra gutten. –

Gedigen underholdning og godt krimihåndværk. Nu holder vi alle vejret til filmatiseringen af Afdeling Q får premiere i 2013.

 

 

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter