0 kommentarer

Manden med et hjerte af jern af P. B. Kerr

af d. 19. oktober 2012
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

381

Udgivet

2012

ISBN

978-87-7053-830-5

Originaltitel

Prague Fatale

 

“Et hovedværk i moderne krimilitteratur, som foruden fundamental spænding og en interessant hovedperson udnytter sin utraditionelle tyske historiske ramme til det yderste. Minutiøst researchet og blændende velskrevet.”

Sådan anmelder Politiken første bind Philip Kerrs Berlin Noir-serie om den hårdhudede kriminalkommissær Bernie Gunthers anstrengelser for at sætte grove forbrydere bag lås og slå før, under og efter Anden Verdenskrig – både dem med og uden naziuniform.

Politiken skriver videre: “Gid denne serie ville fortsætte og fortsætte.”

“Manden med et hjerte af jern” (kluntet dansk titel) er 8. bind i serien, og den første anmeldelse kunne lige så godt være hæftet på dette. Ligeledes ønsket om fortsættelser i én uendelighed. For efter et par lunkne mellemspil er Kerr tilbage i topform med en tæt, intens thriller, der udspiller sig i Berlin og det tysk besatte Prag i 1941.

Tilsyneladende har knivmordet på en hollandsk gæstearbejder og overfaldet på den smukke Arianne Tauber intet med hinanden at gøre. Men med sin legendariske stædighed er Gunther ved at skabe en slags mening i galskaben, da han bliver kaldt til Prag for at agere livvagt for sin gamle chef, Reinhard Heydrich.

Med sig i toget har Gunther den små Fräulein Tauber, der kan mere end sit fadervor. Og han har brug for al den opmuntring, han kan få, for gensynet med Heydrich forekommer ligeså gruopvækkende som et møde med djævelen selv. Eller Hitler, for den sags skyld.

Heydrich er SS-general, chef for Gestapo, nyligt udnævnt Rigsprotektor for Böhmen-Mähren (Tjekkiet) og en af hovedkræfterne bag Endlösung, der én gang for alle skal fjerne Europas jøder fra jordens overflade. ”Bødlen” og ”Den blonde slagter” blev han også kaldt – kært barn har mange navne.

På Heydrichs dystre slot, stjålet fra en rig jøde naturligvis, er indlogeret en perlerække af tidens mest magtfulde og grusomme nazispidser. De er samlet under foregivende af at skulle fejre Heydrichs nye titel af Rigsprotektor og vælter sig da også i overdådig mad og spandevis af sprut. Men bag facaden har Heydrich en hel anden dagsorden, der tilsyneladende får et skud for borgen, da en af hans adjudanter myrdes.

Mordet er som taget ud af en Agathe Christie-krimi. Adjudanten findes død i et værelse, hvor både dør og skodder er lukket indefra. Gunther får brug for al sin list for at opklare sagen, mens de fæle, Jernkors-behængte typer på slottet gør deres yderste for at spolere hans indsats. Hver har sine dunkle motiver.

Kerr skriver fænomenalt. Man føler sig grangiveligt som Gunthers alter ego, der futter rundt blandt kæderygende nazister i et krigshærget Mellemeuropa. Detaljerigdommen er ubegribelig og allestedsnærværende uden på noget tidspunkt at føles pålæsset. Personerne lever (indtil de dør pludseligt og brutalt!), og handlingen skrider rask af sted på lette fjed. For pokker, hvor er det godt.

Eller som Weekendavisen skriver: “Tanken om at have Berlin Noir-serien til gode gør mig grøn af misundelse – det findes ikke bedre.”

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter