0 kommentarer

Madame Bovary af Gustave Flaubert

af d. 14. september 2011
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

444

Udgivet

1996

ISBN

87-00-24596-8

Originaltitel

Madame Bovary

 

Emma bliver gift med en nyuddannet læge og begynder et liv med denne i en landsby i Frankrig.. det lyder vel egentlig ikke så dårligt igen? Det mener Emma (nu; Emma Bovary) heller ikke til at starte med, men ændrer hurtigt mening. Den nygifte, unge kvinde keder sig bravt og synes sin mand er et skvat. Hun drømmer sig væk til et andet liv fyldt med spænding og eventyr. Dette finder hun blandt andet hos Léon, og Emmas liv begynder langsomt at falde fra hinanden i et stort rod af utroskab, moderskab og fortvivlelse.

Emma er lidt af en hystade og det er lidt synd for hendes godhjertede ægtemand, men det er også let at forstå Emma – det provinsielle liv har ikke meget at byde en kvinde, der drømmer om lidenskab og udfordring. På denne måde bliver romanen en af de helt store i Realismen og giver et strålende indblik i, hvordan kvinder også dengang havde ønsker og drømme, som vi har det i dag. Samtidig befinder vi os stadig kun midt i 1800-tallet og Romantikken sætter derfor også sine spor i romanen via illusionerne om, at et nærmest guddommeligt liv er muligt at opnå.

Endnu en detalje, der er skøn, er, at Flaubert er god til at få detaljer med, der beskriver datidens samfund. Det bliver således nemt at forestille sig det lille franske samfund med alt fra prisen på et stykke stof, til markedspladserne, til de fine kjoler.

“Madame Bovary” er en skøn, skøn bog og har man ikke lige mod på en sådan (ulykkelig) kærlighedsfortælling, bør man helt klart få fat i Flauberts “Klichéordbogen”, der er en ustyrlig sjov og anderledes ordbog, som fx byder på ordforklaringer som:
“Huler: er den gængse beboelse for røvere. De er altid fyldt med slanger.” og
“Naboer: man bør prøve at få dem til at gøre én tjenester, uden at det koster noget.”

*
Denne anmeldelse er et bidrag til Bogrummet.dks sommerkonkurrence 2011.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter