0 kommentarer

Højere end alle himle af Louise Boije Af Gennäs

af d. 19. september 2011
Info
 
Sideantal

532

Udgivet

2011

ISBN

978-87-567-9993-5

Originaltitel

Högre än alla himlar

 

“Højere end alle himle” er et skrummel af en bog. Som en enorm Pippi-villa med alt for mange værelser, hvoraf et par heldigvis er utroligt charmerende.

Det indledende kapitel om den store nytårsaften ved årtusindeskiftet, som vores seks hovedpersoner fejrer i en smuk herskabslejlighed i Stockholm, er blændende. Vi får serveret hummer og champagne, begavet konversation med både vid og bid, dybsindige selskabslege og overdådigt fyrværkeri.

Man overgiver sig betingelsesløst til denne særegne svenske blåtone af let og lys poesi med en klangbund af dybsindighed og melankoli. For Louise Boije af Gennäs er en eminent iagttager og en virtuos formidler af sine sanseindtryk. Lyden af lykke, synet af kærlighed, duften af vinter. I starten er der en ægthed i hendes karakterer og deres replikskifter, som giver mindelser om Bergmans Fanny og Alexander.

Handlingen springer nu kvartal for kvartal, og fokus skifter mellem de seks venner, som alle er i 30’erne, talentfulde, begavede og fra det bedre svenske borgerskab. Sanna, succesfuld forfatterinde, er gift med Victor, en ikke mindre succesfuld børsmægler. Psykoterapeuten Pella er gift og har to dejlige børn med naturfredningsmanden Stefan. Liv er skuespillerinde og Jalle bøsse og embedsmand i udenrigsministeriet.

I fire år følger vi det sympatiske sekskløver i medgang og modgang. I baggrunden kører en film om de tragiske begivenheder undervejs: Terrorangrebet i New York 11/9-2001. Invasionen i Irak. ‘Æresdrabet’ på indvandrerkvinden Fadime Sahindal. Mordet på udenrigsminister Anna Lindh.

Bogens store problem er, at den vil for meget. Vi skal i dybden med seks vidt forskellige personer, og vi skal diskutere såvel verdenspolitik som plukveer. De mange kapitler bliver en slags noveller, der fungerer som alibi for at behandle emner som børn, samliv, karriere, livsmål, tro, utroskab, fødsel etc. Handlingen går uhjælpeligt i stå, imens der reflekteres på livet løs, hvilket er en skam, for når forfatteren glimtvis udfolder sit betydelige talent for stemninger, fest og rammende replikker, kommer der virkelig liv i kludene. Desværre er der lidt langt mellem snapsene.

Bittersød sentens set med nationale briller: “Jeg elsker danskernes evne til at boltre sig, ikke mindst når det handler om nydelser.”

Efter planen er “Højere end alle himle” første del af en trilogi om årtusindets første tiår.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter