0 kommentarer

Gothams guder af Lyndsay Faye

af d. 3. august 2014
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

374

Udgivet

2014

ISBN

978-87-7955-971-4

Originaltitel

The gods of Gotham

 

I 1845 ramte den frygtede kartoffelpest Irland. En million døde af sult, en million flygtede ud af landet, primært til USA. Invasionen af sultne, irske katolikker i den hastigt voksende storby, New York, danner baggrund for de blodige og uhyggelige begivenheder i Lyndsay Fayes “Gothams guder”.

Den unge betjent i byens nye politikorps, Timothy Wilde, render ved et tilfælde ind i en lille, 10-årig pige indsmurt i blod. Pigen er på panisk flugt fra det stilfulde bordel, hvor hun arbejder.

Et andet sted i byen findes en purung dreng i en skraldespand med et stort kors snittet ind i brystkassen. Noget tyder på, at en bestialsk morder er ude efter børn, især prostituerede. Politiet og aviserne begynder at modtage forvirrede breve, der søger at skyde skylden for mordene på de modbydelige, irske katolikker, hvis gudstro som bekendt er helt forvrænget.

Timothy er selv en plaget sjæl. Først mistede han sine forældre i en brand, siden mistede han alt, hvad han ejede inklusive sit gode udseende i en anden brand. Og hans flamboyante, morfinistiske storebror har naturligvis valgt det yderst farefulde, men heltemodige hverv at være brandmand. Timothys elskede har valgt en lige så skræmmende dont; at pleje de mange irere, der lider af sult og smitsomme sygdomme.

Det er et skident og usselt New York (Gotham), som den yderst kapable forfatter Lyndsay Faye præsenterer os for. Der drikkes, ryges og hores – side om side med de religiøse dueller mellem frådende protestanter og indædte katolikker. Børn hedder ‘kinchin’, politifolk er ‘kobberstjerner’, gadebander hærger, 12-årige avisbude tyller fransk fløde (cognac), og høj som lav guffer østers til deres øl.

“Gothams guder” skal læses lige så meget for de flotte miljøbeskrivelser som for sit let komplicerede krimiplot. Spændingen er ikke neglebidende, men det opvejes af den indsigtsfulde formidling af en storbys dna og amerikanernes modsætningsfyldte syn på gud og mammom.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter