0 kommentarer

Lyn af Ed McBain

af d. 27. september 2012
Info
 
Sideantal

288

Udgivet

1986

ISBN

87-7365-202-4

Originaltitel

Lightning

 

Forbrydelserne i Lyn er brutale og uhyggelige. Unge piger dræbes og ophænges i lygtepæle. Politiet har travlt, for samtidig med lynchningerne er en voldtægtsforbryder på spil. Et monster der overfalder og voldtager de samme ofre flere gange.
Som historien skrider frem bringes læseren meget tæt på de begåede voldsgerninger, særlig afsky vækker voldtægterne. Flere af de stakkels kvinder udsættes for den samme gerningsmand fire gange over en periode på få måneder.

McBain øser med rund hånd store portioner humor i denne krimi. Blandt andet optræder kriminalbetjent Ollie Weeks fra en anden politistation. Ollie er mildt sagt en paria. Han følger ikke gældende vedtægter og er udstyret med så mange fordomme, samt en bragende mangel på pli, at han får selv Dirty Harry til at virke som en uskyldig søndagsskoledreng.
Bedre bliver det ikke af, at den skaldede Meyer forsøger sig med en toupé. Kollegernes drillerier eskalerer da én af betjentene trækker tjenestepistolen for at arrestere den ukendte indtrænger, indtil han ‘opdager’ at det bare er Meyer med hår på hovedet.
Det går næsten over gevind, da Ollie Weeks begynder at snakke om at lægge sag an mod tv serien Distrikt Hill Street, fordi en af hovedfigurerne hedder Weeks.

“For mig lyder det, som om det næsten er det samme navn.”
“Ligesom Howard Hunter lyder ligesom Evan Hunter.”
“Det er overhovedet ikke det samme.”

Joken kører på et metaplan, for Ed McBain er pseydonym for Evan Hunter.

”Lyn” er brandgod. Spændingsniveauet er helt oppe at ringe, især midt i historien, hvor en ung pige falder i kløerne på morderen. Det er ubærligt at bevidne hvordan morderen får lokket pigen med sig hjem. Man sidder og håber hun undslipper, mens siderne sprøjter forbi én.

En sammenhængende og fængende historie, barske realiteter, humor, seriøst politiarbejde, flotte person- og miljøbeskrivelser: ”Lyn” har det hele.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter