0 kommentarer

Lyde i mørket Af Gilbert Shelton

af d. 2. juli 2016
Info
 
Sideantal

56

Udgivet

1982

ISBN

87-7529-886-4

Originaltitel

The noise in the dark, the shootout at the country slammer, Philbert Desanex' 99.998th, 99.999th og 100.000th dream, oversat af Rune T. Kidde

 

Bogrummet burde have en kategori der ikke kun hedder tegneserier, men ‘geniale tegneserier’. Eller endnu bedre: ‘Syrede geniale tegneserier, skabt i dybe hashtåger’. Eller skabt af en udsyret og genial galning: Gilbert Shelton. Selvfølgelig er albummet oversat og håndtekstet af vores egen tegneserie-tosse Rune Kidde. Hvem ellers?

De 56 fuldfede sider rummer et par historier om Flip-Kompa’niet, og tre af Philbert Desanex’ drømme. Den røde tråd er at alle historier er drømme, syrede, uforudsigelige med pludselige handlingsspring. Desanex’ drøm nr 100.000 er bedst og længst, den optager 75% af albummet og man svømmer bare væk i en fortælling der smider handlingstråde fra sig som en forpint tornado.

Albummet er en del af hedengangne Interpresses ‘Underground’ serie, der nåede op på en 17-18 album før den stoppede. Hvert album præsenterede en amerikansk undergrundstegneserie, og Sheltons trekløver af hashrygende arbejdsløse pacifister – bedre kendt som Flip-Kompa’niet, var heldigvis med i næsten hver andet album. De tidlige historier med kompagniet var ganske gnidrede i stregen, men Shelton blev en klart bedre kunstner med tiden, hvilket tydeligt ses i dette album.

Flipkompa’niet viser sig fra en hidtil uset side, de glemmer for et øjeblik hippiementaliteten og stormer et fængsel, men de pløkker betjente i ren Rambo blodrus. Fedt at se de tre flippere for én gangs skyld give slip på deres vrede. At de har røget en pind inden er måske lidt utroværdigt, for hvem har nogensinde startet en krig i en hashrus? Men det hele er en drøm så både de og Shelton er tilgivet

Lån tegneserien på biblioteket

 

Bedømmelse
Karakter