0 kommentarer

Linda – som i Lindamordet af Leif GW Persson

af d. 12. august 2017
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

521

Udgivet

2008

ISBN

9788770531757

Originaltitel

Linda - som i Lindamordet (svensk) - Oversat af Bjarne Nielsen

Udgave

2. udgave

 

Med fare for at jeg gentager mig selv, må jeg alligevel bebude, at Leif GW Persson er en af mine absolutte yndlingsforfattere. Det bevidner de efterhånden utallige anmeldelser af hans bøger her på Bogrummet vel også. Jeg faldt pladask for ham, da jeg som det første læste Palme-trilogien. Derimod skulle jeg ‘lære’ at vænne mig til en af hans gennemgående hovedpersoner, den helt igennem rædselsfulde kriminalkommissær Evert Bäckström. Han dukkede op i Palme-trilogien, og efter anden bog i den serie, valgte GW at lade ham få en bog for sig selv, og flere skulle følge, for han blev alligevel en af de mest elskede figurer, selvom han både er kriminel, sexistisk og fordrukken. I øvrigt er han baseret på en virkelig betjent, som GW har mødt. Men hvis han skulle skrive om hans bedrifter fra det virkelige liv, ville Bäckström virke utroværdig!! En ret vigtig detalje som jeg blev opmærksom på, da jeg læste Per Drustrups anmeldelse af ‘Kan man dø to gange?’ på hans bogblog.

Linda Wallin er 20 år gammel og går på Politiskolen i Växjö. Nabokonen finder hende brutalt myrdet i moderens lejlighed og senere skal det vise sig, at hun også er blevet voldtaget inden gerningsmanden dræbte hende. Han efterlader dog så meget DNA, at det burde være let at finde morderen, det bliver det dog ikke. Det er midt i ferietiden, og uden at nogen senere vil tage ansvaret, så bliver det besluttet, at Bäckström skal sendes ned til Växjö med et hold efterforskere, for at opklare sagen.

Bäckström laver faktisk mere politiarbejde i denne bog, end han gør i de senere værker, hvor han som oftest tager al æren for opklaringsarbejdet, uden at have rørt en finger. I denne bog hygger han sig dog også oftest på sit hotelværelse med enten at drikke alkohol eller sove. Gud ske lov har han også rigtige politimænd med, som f.eks. Jan Lewin. Senere støder det heavy artilleri til, men dog en anelse for sent.

Bogen er tyk som en mursten, og GW forkæler virkelig læseren med et solidt og jordnært plot. Den er som sædvanlig uden den mindste form for action, men GW mestrer netop den actionfattige genre, hvor dramaet i stedet udspiller sig i samtaler og opklaringsarbejde. Alene passagerne, hvor vi følger Lewins drømme om dengang hans far lærte ham at cykle, er fænomenale.

Første gang jeg læste bogen (for nogle år siden) rynkede jeg på næsen. Siden har jeg været på en dannelsesrejse i krimiens verden, og har lært at værdsætte de ‘stille’ krimi- og spændingsværker, som GW og le Carré står for (tak til min ven Palle i Sønderborg!!).

GW har dedikeret bogen “Til Maj Sjöwall og Per Wahlöö – som gjorde det bedre end næsten alle andre”. Han er efter min mening også den forfatter, der kommer tættest på det berømte forfatterpars stil. I denne bog optræder en helt igennem forfærdelig Rigspolitichef, der elsker indsatsstyrker og politihelikoptere, han kunne være taget direkte fra Sjöwall & Wahlöö’s univers.

“Linda – som i Lindamordet” er en fremragende politiroman, GW kræser for sin læser gennem de 521 sider, og tak for det!

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter