0 kommentarer

Lille muldvarp og hans lille bil af Hana Doskocilová

af d. 22. september 2012
Info
 
Sideantal

63

Udgivet

2012

ISBN

978-87-400-0690-2

Originaltitel

Krtek a auticko

 

Vi er inde i byen og bilerne suser af sted, masser af biler i alle farver. Midt på græsset er der en voksende bunke jord og op kommer Lille Muldvarp. Han er slet ikke vandt til bylivet, og bliver straks imponeret over de mange fine biler. Hurtigt bliver han enig med sig selv om, at han da også skal have en bil, og han vil bygge den selv. Straks begiver han sig af sted for at finde ting, han kan bruge for at lave en bil; hjul, karrosseri, pedaler og et rat. Lille Muldvarp finder sågar en tom oliedunk, som han med megen møje og besvær får bugseret hen til de andre dele. Så skal bilen bare samles.

“Hvad sker der? Den virker ikke. Jeg træder på pedalerne. Jeg drejer på rattet. Men bilen vil ikke køre. Er du sur på mig, lille bil? Hvorfor vil du ikke køre? Du brummer ikke, og du rasler ikke engang, og når jeg vil dytte, bliver jeg nødt til at råbe “dyt båt”. Hvorfor vil du ikke køre med mig, lille bil?”

Lille Muldvarp bliver helt trist over, at bilen ikke virker, men i samme øjeblik kommer fire dæk trillende mod ham. En lille dreng har smadret en ellers fin legetøjsbil med en hammer og er bagefter stukket af. Lille Muldvarp samler de sørgelige rester sammen, og går efter et tip fra en mus over på den anden side af vejen, hvor de efter sigende laver biler. Måske kan det bruges til hans egen bil?

Inden længe er Lille Muldvarp flot kørende i den fineste lille bil. Han er meget glad og stolt, da han sidder midt mellem alle de andre bilister på vejen, men også lidt ærgerlig da de dytter af ham, fordi han skal ud og trække sin bil op.

Glad går han i seng den aften, men han tager optrækningsnøglen med sig.

Nostalgisk gensyn med én fra barndommen elsket figur, Lille Muldvarp. Super, lækker børnebog med herlige farvestrålende illustrationer. Jeg havde faktisk glemt Lille Muldvarp lige indtil jeg så disse nyudgivne bøger, så var det nærmest som at gense en gammel ven. Historien er let at gå til, den er meget enkel, og sammen med den lille elskelige fyr lærer man noget, i dette tilfælde om biler. Ordet der nok bedst kan beskrive følelsen man sidder med, når man læser, er “hygge”.

Lille Muldvarp kom til verden for over 50 siden og mange voksne vil derfor elske gensynet med den tjekkiske figur, som er kendt både fra bøger og tegnefilm. Illustratoren Tjekkiske Zdenek Miller døde i december 2011 i en alder af 90 år.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter