0 kommentarer

Fredrik med bilen af Egon Mathiesen

af d. 20. september 2006
Info
 
Sideantal

28

Udgivet

1944

ISBN

87-00-11962-8

 

Denne billedbog er bare dejlig. “Fredrik med bilen” er en lille perle, som handler om, at hudfarve er underordnet – børn er børn. Fredrik leger, at han tager en lille verdenstur i farens rutebil. Han vil ud og finde sorte børn – hvis de vel og mærke findes. På sin vej samler han andre børn op i mange forskellige farver, og sammen finder de til sidst frem til Afrika.

Hver side har et eller to vers, der er bygget op med en påstand “Han er kørt til Afrika”, som så benægtes “nej, det passer ikke, her er fuldt af sne og is”. De helt små kan så vrænge med på NEJ’et, fordi det er sjovt, at den voksne tager fejl, og samtidig får man fortalt, at der er sne og kulde i nogle lande, men i hvert fald ikke i Afrika. En god pædagogisk fremgangsmåde.

Forlaget overdriver næppe, når de kalder Egon Mathiesens billedbøger for klassikere. Jeg er fra ’71 og havde det som om, jeg røg ind i en tidslomme, da jeg åbnede bogen. Jeg genkendte øjeblikkeligt tegningerne, og det selvom jeg helt sikkert ikke har kigget i denne bog som voksen. Ud over “Fredrik med bilen” står Mathiesen bag billedbøger som “Aben Osvald”, “Mis med de blå øjne” og “Bugivugi og hans fire sønner”. Sidstnævnte er også anmeldt på Bogrummet.dk.

“Fredrik med bilen” udkom første gang i 1944, men budskabet bliver åbenbart aldrig uaktuelt. Det er så enkelt skrevet “at der er kulørte børn, akkurat som Fredrik, bare i andre farver”. Det er nærmest en lettelse at se noget beskrevet så kort, at alle da må kunne se, at det er sandt. Pointen skal nok gå rent ind hos ethvert barn.

“Fredrik med bilen” er en højtlæsningsbog for børn mellem 2 og 5 år. Den er illustreret virkelig fint af forfatteren selv. Tegninger er holdt i klare, glade farver, i en enkel og let streg, og der kan snakkes en masse ud fra dem.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter