0 kommentarer

Lille Jonna af Kirsten Thorup

af d. 24. juli 2006
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

237

Udgivet

1997

ISBN

87-02-00523-9

 

Vi befinder os i en mindre flække på Fyn i 1950erne, men i princippet kunne bogen foregå hvor som helst. Bogens egentlige hovedperson er pigen Jonna, der er omkring 10 år. “Lille Jonna” er den barske historie om hverdagen for Jonna og hendes familie.

Familien er meget fattig, og Jonna har tidligt i livet lært, at det er noget, man skal skamme sig over, for andre mennesker har travlt med at bedømme hinanden på økonomisk formåen og ikke så meget andet. Vi følger Jonnas drømme om at få et bedre liv, og hendes ønske om at slippe for skammen over at være fattig og ildeset. Ikke mindst følger vi familiens frygt for, at de skal synke endnu længere ned i systemet og dermed udsættes for mere nedværdigende behandling fra andre mennesker.

På mange måder er “Lille Jonna” en hverdagsskildring over, hvordan hverdagen har set ud for den fattige del af befolkningen i 1950´erne. Læseren kommer ind under huden på bogens personer, og man kan fuldstændig leve sig ind i, hvordan det er at blive behandlet dårligt pga. fattigdom.

“Lille Jonna” er en bevægende bog, som man som læser er nødt til at forholde sig til, fordi den er en reel beskrivelse af, hvordan livet nok har set ud for nogle mennesker i 1950erne. På mange måder er det en følelsesmæssig hård bog, men også medrivende og overbevisende. Sproget er indfølende, levende og flydende, og personerne er meget troværdige, og derfor giver jeg “Lille Jonna” 4 stjerner.

– Denne anmeldelse deltager i Bogrummets sommerkonkurrence 2006

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter