0 kommentarer

Lidt om mig selv af Rudyard Kipling

af d. 27. oktober 2012
Info
 
Sideantal

220

Udgivet

2011

ISBN

978-87-7128-036-4

Originaltitel

Something of Myself

 

Mit kendskab til Rudyard Kipling strækker sig helt tilbage til min tidlige barndom, hvor min mor læste højt fra “Havets helte” når jeg kom hjem fra skole og spiste frokost. Senere da jeg blev større og selv kunne læse gik jeg i min fars bogsamling – og han havde mange bøger af Kipling – hvor især en “Stilk & Co” hurtigt blev min storfavorit, men også “Kim” og “Lyset der sluktes” er fantastiske bøger. I dag kender de fleste nok primært Kipling fra Disneys filmatisering af ”Junglebogen” med dens fine tegninger og skønne sange.
Selv om jeg kender en del af de mange bøger Rudyard Kipling har skrevet, så kendte jeg kun overfladisk til Kipling selv og hans liv, hvorfor det er med stor interesse jeg har læst denne selvbiografi.

Kipling blev født i Bombay 30. december 1865 og tilbragte de første seks år af sit liv i Indien, det britiske imperiums kronjuvel. Men som seksårig blev han sat i familiepleje i Portsmouth, i et hjem der blev styret voldsomt i den evangeliske ånd, hvilket betød streng rationering af maden og regelmæssigt bank, for en lille dreng helvedet i al sin rædsel.

I 1878 kommer Kipling på The United Services College, og det er årene her der ligger til grund for hans bog ”Stakky & Co”, 1899 (da. 1903 ”Stilk & Co”).

Efter kostskoletiden går turen atter tilbage til Indien, hvor den unge Kipling bliver ansat som journalist ved Punjabs eneste engelsksprogede dagblad, et slidsomt arbejde der bringer ham rundt i delstaten. Romanen ”Kim” (1901 da. 1905) er inspireret af de oplevelser han havde som journalist, en periode hvor han sideløbende med jobbet også skrev en del digte og noveller.

18. januar 1892 bliver Kipling gift med Caroline Balester, de bosætter sig en tid i North Vancouver, men i 1896 bosætter Kipling sig i Sussex. Han er nu en succesfuld forfatter og anerkendt i flere lande, og i 1907 får Rudyard Kipling nobelprisen i litteratur som den første engelske forfatter.
18. januar 1936 dør Rudyard Kipling som følge af en blødning.

Dette er en meget kort beskrivelse af Kiplings liv, bogen rummer selvsagt en del mere og giver en god forståelse af hvorfor han skrev som han gjorde. For mig har det været en aha oplevelse at læse denne lille biografi.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter