0 kommentarer

Leonard Cohen – et liv af

af d. 14. juli 2009
Info
 
Sideantal

334

Udgivet

2009

ISBN

978-87-7129-650-1

Originaltitel

Various Positions. A Life of Leonard Cohen

 

Det var med store forventninger jeg sprang ombord i “Leonard Cohen – et liv” og de var sikkert for store, for biografien om Leonard Cohen levede ikke op til mine forventninger, hvad de så end var.

Jeg har altid været fascineret af denne mørkklædte mand med den præsteagtige skikkelse og den dybe melodiske stemme. Leonard Cohen kan noget med sine tekster, som ingen anden kan – og er man en gang faldet for hans stil, drukner man sig gerne i hans melankoli og absurditet.

Ira B. Nadel, der er jødisk litteraturprofessor ved British Columbias universitet i Vancouver skriver nok mere for de litteraturstuderende end for os, der har forelsket os i Cohen og hans lyriske og musiske univers.
Således laver Ira B. Nadel unødig mange henvisninger til, hvem Cohen var sammen med ved den og den oplæsning af sine digte – navne, der i hvert for mig, der ikke kender dem, er totalt uinteressante. Han bruger meget tid på at drage paralleller fra Cohens privatliv til hans litterære værker, men ikke særligt meget plads på at få hans sangtekster sat i perspektiv til det Cohenske liv.
Og det var hvad jeg primært kom efter.

Måske Ira B. Nadel skulle have skrevet to biografier – en “overfladisk” biografi, der holdt sig til Cohens forældre, kvinder, eksotiske rejser, holdninger om religion og sex – og en for hans litteraturfans, der gik i dybden med navne og datoer – for jeg gik ærlig talt død i al den snak om hans tidlige romaner og han kun blev sanger fordi han ikke kunne leve af at være forfatter.

Cohens sange “brækker ens hjerte op med et koben” som det beskrives på side 278. “Hans tekster kan skrælle kærlighedens æble og begærets fersken med en kniv, der skærer lige ind til det mystiske” siger romanforfatteren Tom Robbings på side 305. Og det var det, jeg kom efter – en forståelse for i hvilken sammenhæng de enkelte sange/digte er skrevet – og hvordan de forløste Cohen.

Jeg elsker stadig Cohen – men bogen har ikke bibragt mig nogen større forståelse for, hvorfor Cohens til tider destruktive digte drager mig sådan. Men det skal ikke forhindre mig i at give mig hen til den Cohenske salighed.

Jeg giver den kun to stjerner, fordi den ikke var underholdende og letflydende, men alt for detaljeret til det, jeg søgte.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter