0 kommentarer

Lena Jørgensen, Klintevej 4, 2650 Hvidovre af Klaus Rifbjerg

af d. 10. august 2006
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

190

Udgivet

1971

ISBN

87-00-21291-1, 87-00-21293-8

 

Historiens jeg-fortæller er Lena Jørgensen. En kvinde på 45 år der er gift med Hugo, som er taxachauffør eller lillebilschauffør, som de kalder det, da han kun må køre personvogn.
Lena er hjemmegående og hyppig avis og ugebladslæser. Hun er godt og grundig træt af alle de ligegyldige læserbreve, som folk sender ind i tide og utide. De virker alle så forudsigelig i både form og indhold, og hun har de forskellige redaktioner mistænkt for at de nærmest – gennem artiklerne – lægger op til et bestemt emne, som de ved, vil skabe debat i læserbrevkasserne.

Lena Jørgensen læser også bøger, men ikke så ofte, men for nyligt har hun lige læst en bog af forfatteren: Kjeld Deeners. En dag ser hun at Deeners skriver artikler til ugebladet: “Her og nu” og det tolker hun som om, at han er en del af hele dette “maskineri.”
Hendes vrede skyldes at hun mener, at folk som Kjeld Deeners ved mere end de antyder i artiklerne, men da de kun antyder en holdning så er det at debatten skabes og læserbrevene indsendes. Og Lena Jørgensen er som bekendt meget træt af læserbrevene. Derfor sætter hun sig ned og skriver sit allerførste læserbrev. Brevet sender hun direkte til Kjeld Deeners.
I brevet antyder hun at Kjeld Deeners ved mere end det umiddelbart lader til og at han derved snyder læserne for sin holdning. Men hun skriver det i så generelle vendinger, at Deeners meget apropos finder brevet så alvorligt og interessant, at han inviterer hende til en forelæsning, som han skal afholde, da han gerne vil træffe hende og diskuterer emnet ordentligt igennem.
Lena Jørgensen møder op, og et “forhold” udvikler sig, kan man sige. Lena Jørgensen er helt utrolig almindelig, men Deeners finder hende meget interessant og tiltrækkende, og det kommer der rigtig mange gode scener ud af.

Sideløbende med ovenstående følger vi Lena og Hugos hverdag med familien som omdrejningspunkt. Her er både en halvtredsårs fødselsdag, en begravelse og diverse familiestridigheder, som udvikles og afvikles hen af vejen. Med en god blanding af snusfornuft og en del fejen ind under gulvtæppet.

Denne roman kan klart anbefales. Den er velskrevet, interessant, morsom og ret virkelighedstro.

– Denne anmeldelse deltager i Bogrummets sommerkonkurrence 2006

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter