0 kommentarer

Lasten af Hanne Bech Hansen

af d. 27. juli 2014
Info
 
Sideantal

282

Udgivet

2010

ISBN

978-87-11-42941-9

 

Efter at have fulgt fhv. Politidirektør Hanne Bech Hansens optræden i diverse medier, var det faktisk meget svært at have nogen forventninger til “Lasten”. Ville den bære præg af hendes lange karriere i Politiet, og således være baseret på politiets faktiske arbejdsmetoder, eller ville den bære præg af hendes til tider lidt klodsede måde at håndtere tingene på? Der var frit valg på alle hylder i forhold til forventninger, og jeg var noget spændt på at læse “Lasten”.

En last kidnappede kinesiske piger, transporteres rundt i Europa i et lastvognstog. Pigerne er solgt til div. bordeller, til en skræmmende fremtid. Noget går galt, og en advokat bliver skudt ned i et indkøbscenter i en forstad til København. Et vidne til nedskydningen bliver efterfølgende likvideret i sit hjem, og så er vi i gang. Den rimeligt nyuddannede politibetjent Malika Asmina Els, der er født i Danmark af pakistanske forældre, bliver sat på sagen. Og inden opklaringen rigtig er kommet i gang, og uden nogen fornuftig begrundelse, bliver Malika forfremmet til vicepolitikommisær, med ansvar for opklaringen. Ved hjælp af kvindelig charme og voldsomme mængder intuition, lykkedes det Malika at opklare ikke alene mordene, men også en international ring af kriminelle der har handel med kinesiske børn som speciale. Dette til trods for at hun kun er omgivet af mandlige kolleger der uden undtagelse, synes at være hentet fra politistyrken i forgange tiders Olsen Banden film.

Hvis jeg skal synes godt om en krimi, skal den være troværdig, og bære præg af et minimum af research. Hanne Bech Hansens “Lasten” har for så vidt et troværdigt plot, men hendes karakterer og den totale mangel på research og sammenhæng vælter det hele på gulvet med et brag.

 

    • Lastvognstoget der er pist forsvundet i Europa et sted, lader sig ikke finde. Til trods for at Hanne Bech Hansen lader den benyttede lastvogn være intet mindre end en Scania-Vabis – en model der blev produceret indtil 1968. En Scania-Vabis fuld af små kineserpiger, burde således være rimelig let at få øje på.

 

    • En betjent leder efter lastvognstoget på en rasteplads, men finder kun parkerede lastbiler uden motor. Der gik noget tid inden jeg forstod at det måtte være efterladte anhængere uden lastbil/forvogn.

 

    • En kvinde bliver fotograferet af et overvågningskamera på en sådan måde, at man ikke kan se hvem hun er. Politiets fantastiske teknikere kan ud fra et billede, der primært forestiller en sommerhat, vurdere at hun er 1,65 m høj. Senere i bogen bliver selvsamme kvinde præsenteret som en ‘høj statelig kvinde’.

“Lasten” er således et studie udi konsekvent mangel på research og sammenhæng, og kan som sådan tjene til skræk og advarsel for enhver vordende krimiforfatter. Hanne Bech Hansen kan uden tvivl sælge bøger på grund af sit navn, men mere er der heller ikke i det.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter