0 kommentarer

Last og brast af Hanne Reintoft

af d. 13. august 2007
Info
 
Sideantal

446

Udgivet

2006

ISBN

87-595-2634-3, 978-87-595-2634-7

 

Reintoft afbilder et noget nær autentisk plot, som foregår i et realistisk beskrevet Danmark i 1700-tallet. Reintoft har styr på datidens krige, konger, tidsskrifter, slavehandel, debatter, kriser og strør om sig med årstal og kendte forfatternavne fra tiden.

I romanen følger man fire unge mænd fra 1710 og videre. Disse fire mænd; Hans, Matthias, Malte og Rasmus, har sammen overlevet det sidste slag under den store Nordiske krig og på skibets hjemsejlads mod Danmark sværger de, at de vil stå hinanden last og brast. Efterhånden som årene går, tvinges de dog til at indse, at det er sværere at støtte hinanden, end som så. De er fra vidt forskellige sociale klasser, og hurtigt begynder gnidningerne at blomstre imellem dem i et samfund, hvor de rige stadig tærer på de fattige.
Hans bliver professor i København og gifter sig ind i adelen, men ender med at få store problemer med sit samvær med hustruen og søger ulykkelig tryghed andetsteds. Matthias, fra håndværkerstanden, åbner sit eget trykkeri, der bliver et af landets førende og gifter sig med en håndværkerdatter Beate, og sammen får de mange børn. Rasmus, fra bondestanden, må med sin hustru og børn kæmpe mod adelens hoveri og genindførsel af stavnsbånd, og Malte, enkemanden, må tage sig af sine små børn alene, mens han, som præst, forsøger at kæmpe mod datidens nye pietistiske strømninger og senere sorgen over at have en søn der rejser til de Vestindiske øer.
Læseren følger de fire kammerater i venskab, skænderier, kærlighed, intriger, pest, kriser, sygdom og død.

Romanen er godt skrevet, og hvis man er til historiske romaner, vil man elske denne bog, som er svær at lægge fra sig.
Ligesom i Reintofts roman “Ravns Føde” bliver læseren ført ind i et univers, hvor man introduceres for Danmark under oplysningstiden, og hvor man får indblik i både de høje og lavere sociale klassers hverdag.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter