0 kommentarer

Lassie af Eric Knight

af d. 8. maj 2007
Info
 
Forfatter
Forlag
Sideantal

91

Udgivet

2006

ISBN

87-11-22795-8, 978-87-11-22795-4

Originaltitel

Lassie Come Home

 

Den trofaste hund Lassie er nu tilbage i en serie på to bøger. Bøgerne udkom første gang i 1940 og er i årenes løb blevet læst af mange mennesker. I denne bog indledes historien som fortsættes og afsluttes i andet bind “Lassie kommer hjem”.

“I tre år havde Hertugen forsøgt at købe Lassie af Sam Carraclough, men Sam havde ikke givet sig.
– Det hjælper ikke, at Deres Nåde hæver prisen igen, sagde han. – sagen er – ja, hun er bare ikke til salg for nogen pris.
Alt det vidste landsbyen, og derfor betød Lassie så meget for dem. Hun var det synlige bevis på en stolthed, som penge ikke havde kunnet tage fra dem.
Men – hunde ejes af mennesker, og mennesker kan rammes af skæbnen. Og der kan komme et tidspunkt i en mands liv, hvor skæbnen har ramt så hårdt, at han må bøje sit hoved og forstå, at han er nødt til at bide sin stolthed i sig […].”
(side 9)

Den tolvårige Joes hjerte knuses, da hans forældre af nød tvinges til at sælge Lassie, en meget usædvanlig og loyal hund. Faren har tidligere arbejdet i den nu lukkede mine, og arbejdsløsheden rammer dem hårdt. For at skaffe sin familie mad på bordet sælger de derfor Lassie til Hertugen af Rudling, som længe har haft kig på hende. Han er en stor ynder af fine hunde, så han er lykkelig, da han får et pragteksemplar af racen, men Lassie deler ikke hans begejstring. Hynes, hundepasseren der er ansat af Hertugen, får da også sit at gøre med at passe hende, da hun i sin nedtrykte tilstand nægter at spise, og stikker af ved enhver chance hun øjner.

Lassie formår da også adskillige gange at bryde ud af Hynes indhegning og løbe tilbage til familien. Joe håber hver gang, at hun får lov at blive, men hans far er en ærlig og reel mand, og da han både har fået pengene for Lassie og brugt dem igen, tilhører Lassie ikke længere dem. Derfor fastholder han stædigt, at hun skal blive, hvor hun hører til. En af gangene hvor Sam afleverer Lasse tilbage, får han skældud af Hertugen og Sam hidser sig op. Han meddeler Hertugen, at hvis Lassie én gang til kommer hjem til dem, så beholder han hende. Det vil Hertugen ikke risikere, så han tager Lassie med til Scotland.

Skønt alle Hertugens forholdsregler lykkes det alligevel for Lassie at smutte fra Hynes, en dag hvor de er ude at gå. Hun er bare ikke klar over, at der er cirka 1500 km til hendes hjem, nok ikke for et menneske, men for en hund som skal ad omveje. Det bliver en barsk tur gennem skove og bjerge, en evig kamp for overlevelse og søgen efter mad. Men Lassie får kun indledt turen hjem i dette bind, resten af turen klarer hun forhåbentlig i den næste.

Jeg kendte godt historien i forvejen, men dejligt med et gensyn. Bøgerne om Lassie kan sagtens læses flere gange og jeg synes altid det medfører en klump i halsen. Det er en dejlig og sød historie, men jeg synes sproget bærer præg af det er skrevet for en del år siden. I bogen findes desuden et kort så man kan følge Lassie på hendes lange færd.

Kan læses fra cirka 11 år.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter