0 kommentarer

Ladies af Mara Lee

af d. 15. september 2012
Info
 
Sideantal

400

Udgivet

2008

ISBN

978-87-638-0827-9

Originaltitel

Ladies

 

Der hersker ingen tvivl om, at udseende og overflade har en enorm betydning i vores tid. De fire ladies, der er hovedpersoner i denne suveræne bog, beskæftiger sig alle med skønhed på hver sin måde og er ikke i tvivl om, at den barske virkelighed er, at ‘det er det indre, der tæller’ ikke er noget, man kommer langt med, hvis man vil frem i verden. Måske er det noget, der kan ændre sig?

Vi møder først galleriejeren Lea, der fra naturens side er urimelig smuk og som man som kvindelig læser ikke kan undgå at føle et stik af misundelse mod – hvis man altså ser bort fra hendes modbydelige sjæl. Den næsten overjordiske Lea og hendes assistent Mia planlægger hævn over fotografen Siri, som de begge afskyr. Lige modsat forholder det sig for den indadvendte digterinde, Laura, der bærer en stor kærlighed til Siri i sig.

De fire kvinder har i mere eller mindre grad været involverede i hinandens liv siden teenageårene. Selvom kvindernes liv på mange måde leves forskelligt, er deres personlige historier sammenvævede. ‘Ladies’ byder således på mange mindre fortællinger (hvori der ikke er sparet på spændende indhold), men lægger også op til en stor finale, hvor de fire livstråde vikles sammen. Om det går godt, ville være synd at afsløre, men spændende er det i hvert fald.

Det gode ved ‘Ladies’ er, at den er langt mere end blot en spændende fortælling. Temaet om udseendet er vanvittig interessant beskrevet. Fx er det som om, der hele tiden sker betydningsforskydninger, som konstant understreger, at hele verden er omfattet af menneskets hud, krop, bryster osv. Således ligner persienner imiteret cyborghud, en blomst føles som stof eller hud når man berører den, bygninger bliver til kroppe i byen, huden er et hylster der forhindrer os i at nå hinanden, nøgleben stikker frem som redskaber, ar råber, kindben gløder, orgasmer bliver til voldsomme skrig og fald i et uendeligt mørke, make-up er hudens yderste lag osv. Vi har altså ikke at gøre med en overfladisk beskrivelse af kvinders dyrkelse af udseendet, men et studie af menneskekroppen og den væren i verden ganske enkelt. Det er klogt og vidunderligt skrevet af Mara Lee.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter