Nordisk Råds Litteraturpris
0 kommentarer

Kveldsvævd af Jon Fosse

af d. 21. oktober 2017
Info
 
Forfatter
Genre
Sideantal

64

Udgivet

2015

ISBN

978-87-93209-27-5

Originaltitel

Kveldsvævd (oversat af Jannie Jensen)

Udgave

1. udgave, 2. oplag

 

”Kveldsvævd” er et konstrueret ord, der betyder livstræt eller mæt af dage. Det er desuden også titlen på tredje og sidste del af den trilogi, som den norske forfatter Jon Fosse har skrevet om det unge par Alida og Asle og deres bestræbelser på at klare en barsk hverdag.

I denne tredje og sidste del er hovedpersonen en ældre kvinde ved navn Ales. Hun er datter af Alida og hendes anden mand Åsleik. Han er 25 år ældre end Alida og et menneske som Alida har giftet sig med efter at hendes livs kærlighed, Asle, er blevet hængt i byen Bjørgvin.

Efter at Asle er blevet hængt vandrer Alida hjemløs og sulten rundt i Bjørgvin, hvor hun ved et tilfælde møder Åsleik, som hun kender fra barndomsbyen. Han tilbyder Alida job som tjenestepige, et job hun tager imod fordi hun desperat har brug for kost og logi til sig selv og sønnen Sigvald. Ikke længe efter at hun er flyttet ind udnytter Åsleik situationen ved at gøre tilnærmelser til Alida – og da hun ikke har andre steder at tage hen accepterer hun stiltiende, at indlade sig på et forhold til en mand, som hun dybest set ikke har ret mange varme følelser for – hvis nogen overhovedet.

Gennem Ales fortælles historen om hvad der skete med Alida og Asle og hvordan de endte med at leve deres liv, men bogen fortæller også hvad der skete med parrets søn Sigvald og de børn, som Alida endte med at få sammen med Åsleik.

”Kveldsvævd” er næsten den bedste bog i den trilogi, som Jon Fosse har skrevet. Det er en kortroman om tunge emner som kærlighed og om at acceptere sin skæbne. Det er i virkeligheden også en bog om hvor meget i vores tilværelse, der kan tilskrives skæbnen og hvor meget der kan tilskrives de bevidste valg vi tager gennem livet for at overleve.

Denne kortroman er et fint og sansemættet værk, der rører læserens hjerte. Bogen er rørende og barsk på samme tid og er i det hele taget et solidt gennemarbejdet litterært værk. Forfatteren er klog på mennesket og når man læser denne bog bliver man også selv klogere på det menneskelige sind og på verden.

”Kveldsvævd” får fire stjerner af mig, det er ganske enkelt et lille mesterværk af en bog.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter