0 kommentarer

Krigens barn af Niels Peter Juel Larsen

af d. 29. juni 2018
Info
 
Sideantal

349

Udgivet

2018

ISBN

978-87-406-1828-0

Originaltitel

Krigens barn

Udgave

1. udgave, 1. oplag

 

”Krigens barn” er en roman, hvor handlingen så ganske udmærket kunne være forekommet i virkeligheden – og sikkert også har fundet sted, bare med andre personer og stednavne.

En gammel mand ser tilbage på sit liv og forsøger at få klarhed over sine tidligste erindringer. Han er født i starten af 1940´erne og var derfor kun to eller tre år gammel i 1944/1945 da han sidste gang besøgte sin far, der var fængslet i Aalborg. Kort efter dette sidste besøg blev faderen henrettet i Ryvangen i det, der i dag er Mindelunden, hvor dræbte modstandsfolk fra 2. verdenskrig er stedt til hvile.

Gennem opvæksten påstår alle i familien og omgangskredsen, at de intet ved og intet kan huske om hvad der er sket med faderen, men han er sikker på, at han husker rigtigt. I den tidlige ungdom anser han sine erindringer for en forbandelse, især fordi han ikke kan få svar eller bekræftelse på noget som helst. Erindringerne sætter sig også spor i privatlivet. Parforholdene driller, venskaberne kan være få og vanskelige at fastholde. Det sociale liv er ikke så omfattende og manden kan have tendens til at isolere sig selv derhjemme sammen med erindringerne. Som årene går bliver manden dog enig med sig selv om, at hans erindringer faktisk er en gave i stedet for en forbandelse.

”Krigens barn” beskrives på bogens bagside som et nedslag i et to-treårigt barns bevidsthed og de traumatiske billeder, der har forfulgt barnet op gennem livet – og det er en meget rammende, præcis beskrivelse af denne roman, hvis handling sagtens kunne være forekommet i virkeligheden (og sikkert også er det).

Der er her tale om en meget læseværdig og spændende bog, der dog også er rystende og uhyggelig – men samtidigt også har noget livsbekræftende over sig, fordi den gamle mand ikke vil lade de dårlige erindringer kaste skygger over de sidste år af hans tilværelse.

Jeg synes, at bogen både er velskrevet, spændende og relevant at læse for nutidens mennesker – og jeg giver derfor bogen 4 solide stjerner og sender ros i retning af forlaget Turbine for at have udgivet denne bog.

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter