0 kommentarer

Køligt daggry af Kristín Marja Baldursdóttir

af d. 26. januar 2017
Info
 
Sideantal

151

Udgivet

2015

ISBN

9788702161885

Originaltitel

Kular af degi - oversat af Kim Lembek

Udgave

1. udgave

 

Hun er mere end en anelse neurotisk, den gode lærerinde Thorsteina Thorsdóttir. Ret langt ude i hampen, faktisk. Og jeg må vide det, for jeg har befundet mig i hendes hoved en hel lang weekend. Spærret inde i selskab med et mylder af foruroligende tanker.

Rutinerede Kristín Marja Baldursdóttir har skrevet en helt egen og voldsomt veloplagt bog, der udelukkende består af en kvindes refleksioner fra fredag eftermiddag efter arbejde til mandag morgen, hvor meget har ændret sig i de forløbne dage.

Thorsteina er et herligt bekendtskab. Udadtil en midaldrende, velhavende, attraktiv dame, der har fyldt overetagen i villaen, hvor hun bor, med udsøgte, franske møbler og læssevis af ordbøger, som hun omhyggeligt vejer og læser præcis 21 ord i før sengetid.

Skinnet bedrager. For nok er damen altid smukt klædt på og en velestimeret lærerinde af guds nåde, men hendes indre er et kaos. Hun har været alene i alt for mange år og har tillagt sig de mærkeligste vaner. Foruden at veje sine ordbøger må hun flere gange dagligt tage temperaturen i tre af sine vinduer og notere resultaterne i sit lille hæfte.

Netop denne weekend har Thorsteina svært ved at sove. Selv aner hun ikke hvorfor, men hendes tanker bliver ved med at kredse om kælderen, hvor der åbenbart er foregået et eller andet, og efterhånden åbenbares det for læseren, hvorfor Thorsteina ikke kan sove. Det ville du heller ikke kunne, men du ville forhåbentlig heller ikke skabe så effektiv en fortrængning. I så fald må et snarligt besøg hos en psykiater anbefales.

Thorsteinas rablende tanker suppleres af tænkte interviews med radioen og politiet og af erindrede samtaler med de tre kvindelige kolleger og den let tumpede underbo, som furien ikke har meget til overs for.

“Køligt daggry” er både indsigtsfuld og afsindig morsom læsning, der giver ubændig lyst til en forlænget weekend i ophavskvinden Kristín Marja Baldursdóttirs snørklet-muntre hjerne.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter