0 kommentarer

Katrines hånd af Maja Lucas

af d. 26. februar 2010
Info
 
Forfatter
Genre
Sideantal

104

Udgivet

2010

ISBN

978-87-92523-08-2

 

Katrine er en midaldrende kvinde, der får konstateret kræft i hjernen. Historien om Katrines sygdomsforløb fortælles af steddatteren, Sarah.
Katrine er den centrale kvinde i en stor sammensat familie bestående af både ægtemand, eksmand, børn, svigerbørn, børnebørn og stedbørn.

I rollen som stedbarn følger Sarah med i Katrines sygdom på forskellige niveauer. Læseren inddrages i mange af de tanker, der melder sig, når et nært familiemedlem rammes af en livstruende sygdom.

En af litteraturens mange fornemme opgaver er, at beskrive dele af en virkelighed, som ikke alle mennesker har haft del i, men så læseren efter endt læsning alligevel føler sig (be)rørt. Desuden indfanges de læsere, der konkret er i eller har været i denne virkelighed.

Det er en svær opgave med bogstaver, at indfange dødens væsen, optakten til døden, omstændighederne ved døden – også for de læsere, for hvem det uundgåelige emne ikke indtil videre har været nært present.

Men det lykkes for Maja Lucas at ramme og påvirke. Som steddatter befinder Sarah sig spændt ud mellem det deskriptive på afstand betragtende og det emotionelle med hjertet medfølende. Sarah er ikke med blodets bånd knyttet til Katrine, ikke desto mindre har hun et godt forhold til Katrine.
Man er en del af familien, men hvor meget og i hvilken grad som steddatter? Derfor svinger Sarahs betragtninger mellem det observerende og det indfølende.

Sarahs tanker er nærværende og autentiske. Den emotionelle Sarah, der ser Katrine overalt, der tænker på om (og hvor godt) Katrine kan huske hende, den vrede Sarah, den Sarah, der ikke vil undvære Katrines “hej!”.
Andre gange møder vi en Sarah, der (objektivt) iagttager kroppens forfald, de epileptiske anfald, flagerne i den røde hovedbund, de små frugtstykker på Katrines tallerken.

I svære situationer har tanken ofte så stor kraft, at det tragikomiske og galgenhumoristiske kan træde frem. Hendes tanker låser sig fast ved en afdød storebrors sokker, et sår på Katrines overlæbe, der ligner en piercing, troen på at døde Katrine vil slå øjnene op, når hun berøres i kisten.

Sarah tanker er mange og forskelligartede, og det er en fin bog, både for de der har oplevet kræftens væsen og for de, der ikke har.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter