0 kommentarer

Kapgang af Morten Kirkskov

af d. 13. august 2011
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

280

Udgivet

2010

ISBN

978-87-02-07512-0

 

Martin kommer en dag intetanende hjem fra skole og får at vide at hans mor er død. Martin får ikke direkte noget af vide om, hvad hans mor fejlede, kun hvad han opsnapper når de voksne omkring ham snakker: – de troede at hun havde influenza, men det var cancer: “….det æder simpelt hen patienten op indefra.”

Moren var den der havde styr på hjemmet, forretningen, børneopdragelse, maden – faren er totalt ubehjælpsom uden hende, og er ved at gå helt i opløsning, magter ingenting, forsøger at drukne sorgen med alkohol. Det bliver Martin, der påtager sig voksenrollen i familien – selv om han endnu ikke er konfirmeret.

Mormor er en hejre, der sår splid i familien med sine beskyldninger mod faren og martyrrollen, hun spiller over for Martin, når hun melder “måske afbud” til hans konfirmation: “Vi er ikke velkomne, så det er nok bedst vi bare holder os her oppe i Vendsyssel”. Og Martin må lave 2 forskellige bordplaner, så han både har en til hvis mormor og morfar kommer, og hvis de bliver væk.

Martin klarer sig igennem ved at passe sin skole, være høflig, og prøve at opføre sig voksent og normalt. Samtidig med, at han så gerne vil sørge for at alle andre har det godt, lægger han låg på sine egne følelser. Han er optaget af sin krop og seksualitet, men ved ikke ret meget – det er ikke noget man har talt åbent om i hans hjem. Han er kæreste med Kristine, samtidig med at han “leger det der” med vennen Kim.

Morten Kirkskov har beskrevet meget fint, hvordan Martin oplever både sig selv og personerne omkring ham. Martin selv er den meget kontrollerede dreng, der ikke gerne viser sine følelser. Han prøver at holde nogenlunde styr på familien – med hjælp fra Lizzy, som trods egne problemer er en varm og kærlig person – og at holde øje med faren, som på sin side slet ikke magter sin nye rolle som alenefar. Det er ramt lige på kornet. Og der er absolut ikke begravelsesstemning i bogen, men et væld af morsomme, tæerkrummende episoder, oplevet gennem utroligt skønne og troværdige beskrivelser af såvel Martin som de øvrige personer i bogen. Hertil en troværdig 70’er stemning beskrevet både gennem tøjet, musikken, sproget og Martins famlende uvidenhed omkring det seksuelle.

Lån bogen på bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter