0 kommentarer

Kamera med køkkenadgang af Benny Andersen

af d. 21. oktober 2014
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

69

Udgivet

1987

ISBN

87-418-8104-4

 

Benny Andersen behøver vel ingen nærmere præsentation; han er en af de forfattere, hvis værker man på et eller andet tidspunkt i livet har stiftet bekendtskab med (måske især “Svantes viser” eller “Snøvsen”).

Den gode Andersen er en særdeles produktiv forfatter, og undertegnede er begejstret for hans leg med sproget, der altid formår at bringe et smil frem på læberne.

“Kamera med køkkenudgang” er en af Benny Andersens mange digtsamlinger, og på trods af, at den ikke adskiller sig voldsomt fra forfatterens andre værker er det alligevel en bog, som jeg synes vældig godt om.

Digtene handler for en stor dels vedkommende om de forskellige mennesketyper, som de fleste af os møder i hverdagen, herunder: optimisten, det intellektuelle menneske, moralisten, bilejeren, gnieren, nasseprinsen, lømlen og den stammende person.
Udover beskrivelser af disse persontyper er der også velmente råd til hvordan man klarer sig i vores store, vide verden, f.eks. i digtet “Bliv populær”.

Digtsamlingen er hurtigt læst, men ikke hurtigt glemt.

Digtene er fyldt med sprogblomster, og der udgår en humor og varme fra digtene, som sikkert vil tiltale mangen en læser her på Bogrummet.

Benny Andersen rammer noget i læseren, og digtene bør i virkeligheden læses af alle, der en stille eftermiddag har et par timer til overs.

Jeg kan ikke anbefale digtene varmt nok, og jeg belønner derfor “Kamera med køkkenadgang” med 5 stjerner.

“Model og kunstner
Dit blik falder klæbrigt på mig
nu skal jeg tegnes
Sidde stivnet
i din opmærksomheds harpiksdråbe
uden at skifte stilling,
uden at kunne give mig hen
i min dødskamp
til du løfter papiret
endelig mæt:
der er liv over det!
Jeg lister mig bort
for at begynde et nyt liv.”

(“Model og kunstner”, side 38)

Lån bogen på biblioteket

Bedømmelse
Karakter