0 kommentarer

Kæreste i koma af Douglas Coupland

af d. 23. januar 2005
Info
 
Forlag
Genre
Omslag
Sideantal

319

Udgivet

1999

ISBN

87-21-00848-5

Originaltitel

Girlfriend in a coma

Udgave

1.udgave

 

Douglas Coupland er en af de forfattere, som lirker i det samme emne bog efter bog. I Couplands tilfælde handler det om, hvordan mennesker forvalter livet, og hvorvidt der er noget at komme efter, når det er slut.

I “Kæreste i koma” følger vi seks venner fra deres teenageår, til de er sidst i 30erne. En dag i 1979 har Richard og Karen sex for første gang, og samme aften går hun uforklarligt i koma. Da hun ligeså uventet vågner 20 år efter, er hendes ubrugte ungdom forsvundet udadtil, men indeni er hun ung i 1970erne. Richard og vennerne er blevet “voksne”. De har udfyldt livet med flasker eller stoffer, med hårdt arbejde eller ufrugtbar søgen efter svar. Ingen af dem er lykkelige, og nu er Karen nok vågnet af sin koma, men til gengæld påstår hun at verdens ende er nær. Hendes forudsigelse holder stik. Over hele kloden begynder folk at falde i søvn og dø. Verden går under og efterlader de seks venner og Megan, Karen og Richards datter, som eneste overlevende.

Beskeden i “Kæreste i koma” er hård kost. Hvis vi ikke tager os sammen, kommer videre og finder ud af, hvordan vi skal leve livet, så går verden under. Der er en spinkel mulighed for at få en chance til, men det kræver, at vi vågner op.

Historien er interessant. Imidlertid halter nogle rimeligt store detaljer. F.eks. er en af fortællerne spøgelse. Han fungerer som budbringer, men er en ureligiøs og utænkelig én af slagsen. Endelig er det svært at acceptere, at verdens undergang skulle være helt uden foregående varsel, og at syv almindelige og fejlbarlige menneskers beslutninger skal være tungen på vægtskålen.

I “Kæreste i koma” går verden under, fordi vi IKKE gør noget. Den fortælling understøtter romanen ikke særlig overbevisende.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter