0 kommentarer

Kadaverdoktoren af Lene Kaaberbøl

af d. 11. november 2011
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

315

Udgivet

2010

ISBN

978-87-7053-499-4

 

Madeleine Karno er kadaverdoktorens datter. I 1894 er hun allerede begyndt at assistere sin far en hel del, men begivenhederne tager for hende for alvor fart, da hendes far er involveret i et uheld og derfor i langt højere grad en tidligere må benytte sig af hendes hjælp.

Madeleine er godt tilfreds med dette, hvorimod faderen, og mange af kadavernes efterladte, i den grad nærer mistro overfor den unge kvindes evner.
Kun en mand, Professor Dreyfuss, lader til at have tillid til hendes formåen. Madeleines opklaring – eller bidrag til opklaringen – af de mord, der pludselig sker i det lille samfund, krydres dermed med historien om den unge piges begyndende fascination af og kærlighed til den unge professor.
En stor del af romanen finder sted på et nærliggende kloster, og religionen og samtidens syn på unge kvinder og deres behov fylder en del i romanen.
Selvom den søsterorden der refereres til ikke findes i virkeligheden, bærer romanen præg af at være skrevet efter en omfattende research af den tid, den er hensat til at foregå i.

Umiddelbart vil jeg kategorisere romanen som en ungdomsroman. Den er let læst, og persontegningerne er for overfladiske til virkeligt at fænge den mere garvede læser. Nogle af problemstillingerne er dog måske i min verden ikke så relevante for helt unge – datidens syn på unge kvinder og deres seksualitet, samt synet på homoseksualitet. Emner som den unge forelskelse, datidens ringeagt af kvinder som fagpersoner og selvstændige væsner vil derimod være temaer som den unge læser bedre kan spejle sig i.

Bogen får fire stjerner. Den rummer temaer der gør, at den kan appellere til såvel hankøn som hunkøn. Selvom meget af romanen handler om Madeleines følelser fylder det på ingen måde for meget.

Det er således kriminalgåden, der er i front, og her har Kaaberbøl også researced godt. I hvert fald er gåderne og opklaringsarbejdet skildret grundigt og troværdigt.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter