0 kommentarer

Jonna er 54 af Kim Fupz Aakeson

af d. 10. maj 2011
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

240

Udgivet

2009

ISBN

978-87-02-07677-6

 

Jonna er 54, pantefoged og mor til Peter på 31, som hun altid har forsørget alene, eftersom hans canadiske far forsvandt uden overhovedet at vide, at Jonna var gravid. Jonna har klaret det godt, har sågar købt dem et hus; men Peter har trods hendes anstrengelser for at give ham et godt liv udviklet en skrøbelig og ustabil psyke, og har for nylig atter engang forsøgt at begå selvmord.
Peter var ellers flyttet sammen med Nina og de skulle snart ha’ været gift; men deres forhold går nu i stykker. Peter er fuldstændig apatisk, når Jonna besøger ham på hospitalet, og hun bliver vred og fortvivlet over at man i løbet af få dage koldt og kynisk udskriver ham, blot med en recept på beroligende piller.
Men det er jo også sådan hun selv må optræde i sit arbejde, kold og kynisk, når hun sætter folk på gaden, fordi de ikke kan betale deres gæld. Ulykkelige og vrede mennesker, som hun må vende det døve øre til, for at kunne klare sit arbejde.

Jonna er selv vokset op som enebarn, en trist og traumatisk opvækst med en uligevægtig, voldelig og alkoholiseret far, og en mor, som ikke forstod at beskytte sin datter, men tværtimod svigtede hende ved at gøre hende medansvarlig for faderens problemer
Det kan måske ikke undre, at Jonna igennem hele livet har haft svært ved at knytte tætte forbindelser til andre mennesker. Moderen, naboen, kollegerne, alle holder hun på en vis afstand. Og venner har hun slet ikke.

Hen imod slutningen af historien har Jonna imidlertid et voldsomt opgør med Peter, fordi han finder ud af at Jonna har betalt den unge rengøringshjælp for at være sammen med ham. Efterfølgende bryder Jonna fuldstændigt sammen, hvilket vækker noget i Peter, som endelig handler og får samlet hende op igen. Og Jonna får taget sig sammen til at nærme sig kollegaen Morten, som længe tålmodigt har ønsket et nærmere forhold til hende.

Så selvom det kan forekomme som en sørgelig historie, så rummer alligevel en slutning med håb om en bedre fremtid for både Jonna og Peter.

“Jonna er 54” handler for mig om hvad omsorgssvigt gør ved mennesker, hvilke ar på sjælen det kan gi’ at vokse op i en dysfunktionel familie. Og om hvor uhyggeligt let problemerne videreføres til næste generation. Men måske skal man kende til omsorgssvigt på egen krop, for at forstå Aakesons præstation.

Det er en letlæst bog, nogen vil måske kalde den en letvægter. Men Aakeson behandler et smertefuldt og ubehageligt emne på en måde så man føler sig godt underholdt, til trods for de triste skæbner, og det synes jeg er helt godt gået. Jeg vil ønske at han en dag skriver en virkelig sværvægter om samme emne…

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter