0 kommentarer

Jonathan Strange & Mr. Norrell af Susanna Clarke

af d. 5. august 2006
Info
 
Forlag
Genre
Omslag
Sideantal

767

Udgivet

2005

ISBN

87-02-03577-4

Originaltitel

Jonathan Strange and Mr. Norrell

Udgave

2.udgave

 

Har du nogensinde siddet over Harry Potter og spekuleret på, hvad der egentlig sætter grænser for, hvilken magi man kan udføre? Susanne Clarke giver nogle af svarene i “Jonathan Strange og Mr. Norrell”. Og er det snyd, når kun den ene side af to krigende parter har en magiker med i krig? Kan han ikke bare lave noget stor og frygtelig magi, så fjendens lejr ligger øde? Nej, det kan han ikke. I hvert fald ikke, når han er en engelsk gentleman og derfor naturligvis tager helt og aldeles afstand fra sort magi. For det gør han vel?

For nogle århundreder siden beslutter en rigtig kedelig mand, at magien er død i England. Det gælder alt og alle. Han tvinger foreninger som beskæftiger sig med magi til at opløse sig selv, opkøber hver eneste bog, der handler bare marginalt om emnet og afslører og forfølger gadens gøglere, hvis de så meget som tænker på at overveje at påstå, at de kan lidt trylleri. Denne mand er tilfældigvis Englands eneste magiker og også den sidste, hvis det står til Mr. Norrell selv. Trods en stor arbejdsindsats går det ikke som forventet. Ung og rødhåret nærmest drives Jonathan Strange ind i magiens verden af kræfter uden for ham selv. Strange kommer i lære hos Norrell, og de både drages mod hinanden og sættes i voldsomme indre oprør over den andens magiprioriteringer. Strange kan nemlig ikke se, hvorfor magien skal gemmes væk i én mands hemmelige bibliotek.

At læse “Jonathan Strange & Mr. Norrell” er som at læse en roman fra 1816 med et meget moderne syn på politik og køn. Sprog og miljø er gammeldags og engelsk, som vi kender det fra Austen-filmatiseringer, hvor alle skrider rundt i balsalene iført rang og høj hat. Det er en lang – laang – fornøjelse at læse denne bog om to magikeres interne magtkamp, der ender med at brede sig til resten af samfundet i 1800-tallets England. Alene humoren i Susanna Clarkes “Jonathan Strange & Mr. Norrell” kan trække læseren gennem den 767 sider lange roman, og Clarkes humor er tør, grænsende til det sarkastiske og meget morsom.
Det er rigtig god, underholdende læsning.

Som omslaget på den danske førsteudgave lover, er dette Harry Potter for voksne, og det betyder sådan set bare, at her er endnu en historie med magi fra posen med godter i.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter