0 kommentarer

Jeg finder dig altid af Elsebeth Egholm

af d. 1. august 2017
Info
 
Sideantal

424

Udgivet

2017

ISBN

978-87-400-3647-3

Udgave

1. udgave

 

Egholm introducerer læseren for en ny kvindelig hovedperson, hvilket er en tiltrængt fornyelse, da Dicte efter min mening var ved at være lidt “slidt” – ikke mindst efter TV-udsendelserne med Iben Hjejle som Dicte.

Rina er milevidt fra Dicte som person. Hun er nynedsat praktiserende læge i Aarhus, single (for det meste), hun har svært ved at knytte sig til andre mennesker- ud over nogle ganske få. Hun har et handicap – hun har svært ved at genkende ansigter, hvilket er en stor ulempe i mange sammenhænge. Hun har en speciel fritidsinteresse – hun er medlem af en klatreklub, og hendes hemmelighed er, at hun om natten er “Private Eye”, som klatrer rundt på byens høje bygninger og efterlader sig kunstværker i højden – plakater sat fast med melklister, som opløses af sig selv i regnen.

Forholdet til moren, kunstneren Mimi,, er mildest talt noget anstrengt. Deres forhold har aldrig været helt godt, moren foretrak tvillingebroren Tommy. Til gengæld har Rina en trofast og kærlig “reservemor” i overboen, Chung, som kommer med omsorg og måltider og som viser sig at være en sand ven, når det virkelig gælder.

En nat, da Rina klatrer på Prismet, bliver en ung mand dræbt, tilsyneladende sparket ned fra Prismets tag. Og samme nat bliver Rina overfaldet af en mand med en kniv. Hun går ikke til politiet – som hun ikke har tillid til.

På politisiden møder vi Stanek, kollega – og lidt mere end det – til Eva, en ambitiøs og korrekt kvinde, både hvad angår påklædning og politiarbejde. Stanek og Rina mødes – næsten tilfældigt – flere gange.

Stanek er ikke helt så korrekt som Eva – han hjælper sin onkel med at skaffe billig arbejdskraft, og holder oplysninger om Rina for sig selv, selv om de kan have betydning. Der er ingen tvivl om, at Stanek og Rina har sympati for hinanden – noget der måske bygges videre på i efterfølgende bøger?

Bogen foregår i Aarhus og er helt ajour med de nyeste områder i byen. Det giver lidt ekstra, når man selv bor i byen og kan følge med Rina rundt. Den er bygget op som det ofte før er set i krimier – en gammel hændelse dukker op til overfladen og trækker spor til nutiden. Som i Dicte-bøgerne har Egholm også i denne bog inddraget samfundsmæssige problematikker, her er det emner som illegal arbejdskraft, politifolk, der ikke har gjort deres arbejde godt nok, en uskyldig dømt mand, patient-/lægeforholdet, herunder vurderinger af, hvornår det er relevant at sende patienter videre til yderligere undersøgelser – og risikoen for, at man som læge træffer forkerte beslutninger.

Man mærker, at der er foretaget et grundigt forarbejde, Egholm har sat sig ind i tingene. Selv om det er en læge, der er hovedpersonen, er bogen på ingen måde spækket med lægefaglige udtryk, Rina har mange andre sider, der er vigtigere i denne sammenhæng.

Bogen er spændende, der sker en masse fra start til slut, hovedpersonerne fremstår troværdige og menneskelige – godt beskrevet. Jeg vil også fremhæve den flotte forside, som er en fin appetitvækker til bogen.Den slutter uden at alt er opklaret – der er således lagt op til flere bøger med Stanek og Rina.

Lån bogen på biblioteket

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter