0 kommentarer

Jakkels vandring af Svend Åge Madsen

af d. 27. oktober 2014
Info
 
Sideantal

202

Udgivet

1974

ISBN

87-00-75231-2

 

Syv forskellige medvirkende beretter om deres vandring med den århusianske profet Jakkel. De har alle hver deres stil og deres egen oplevelse eller opfattelse af det skete. Det er selvfølgelig Svend Åge Madsen der står bag samtlige syv fortællere, men hatten af for manden, for han slipper godt fra det. De stikker alle tilpas ud fra hinanden, en kunst der køres helt hjem rent stilistisk, det kunne snildt have været en antologi med syv forfattere. Undervejs undres man, for hvad hulen er idéen? Tja, Madsen er uddannet indenfor både matematik og filosofi, og historierne kan godt betragtes som en matematisk konstruktion, hvor indholdet baseres på det filosofiske. Eller også presser jeg blot Madsens historie ned i kasser der passer med hans uddannelsesbaggrund. Det kan ikke besvares entydigt.

Jakkel er en nytidens messias, fra Århus af alle steder. En messias uden budskab – eller hans budskab er at alt kan ses fra flere sider, og sættes der spørgsmål ved hans udtalelser retirerer han med et ‘ja, du har ret’. Jakkels liv fra barn til tidlig død, er det der fortælles og genfortælles. Og i genfortællingerne ligger humlen, for de forskellige aktører både modsiger, understøtter og udbygger hinanden. Detaljer får man hen ad vejen. Det er som kriminalpolitiet der må afhøre diverse personer for at få et fyldestgørende billede af en forbrydelse. Således også med de syv fortællinger om Jakkel. Reelt bliver det først rigtig interessant med den andensidste fortæller, der giver en helt anden vinkel på personen Jakkel og dennes motiver.

Men det bliver aldrig en af Madsens bedre, for de fortællende diciple er sgu ikke alle lige interessante at høre på. Stilistisk kører vi fra noget nærmest gammeltestamentligt over damebladspladderromantik til socialrealistisk-70’er-gadedrengestil. På papiret en interessant idé, men det kræver en læser der kan rumme de syv stile.

Lån bogen på Bibliotek.dk

Facebooktwittermail
Bedømmelse
Karakter