0 kommentarer

Jack the Rippers lærling af Carina Evytt

af d. 10. november 2011
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

359

Udgivet

2011

ISBN

978-87-588-0980-9

 

Doktor Thomas Lindberg får et sammenbrud på arbejdet – et lidt usædvanligt et af slagsen – men får hjælp fra psykologisk afdeling til at bearbejde det. Denne hjælp byder dog på den uønskede diagnose skizofreni, og Thomas skal nu have styr på et nyt kapitel af sit liv, som ikke længere indeholder muligheden for at arbejde som kirurg igen eller at være gift, for hans kone, Lotte er smuttet og vil bestemt ikke se ham igen! Men Thomas har en voksen datter fra et tidligere forhold – hun skal hjælpe ham med at få en ny hverdag op at køre. Sammen med en kattekilling skulle det nok kunne lade sig gøre. hvis ikke det var fordi datteren har arvet en speciel side af Thomas, og kattekillingen er reinkarnationen af Thomas’ store idol: Jack the Ripper!

Evytt har en fortrinlig evne til at superlime sin bog fast til læserens hånd, så snart man har læst prologen. Karaktererne, hvor usympatiske de end kan være, formår hun at gøre så dybe og troværdige, at ethvert moralkodeks, som man igennem samfundet er opdraget til at være enige i, forsvinder eller bliver diffust til fordel for en vis sympati for individet. Disse usympatiske sider af mennesket og menneskets natur er Evytts force, mens andre “normale” karakterer er normale og knap så dybe. Om dette er fordi de i sammenligning med karakterer som Thomas bare bliver kedelige gennemsnitsborgere, som vi jo alle møder hver dag i det virkelige liv, er svært at sige.

Personligt er jeg stødt på mange forfattere, hvis hæmninger forhindrer dem i at kunne beskrive grænseoverskridende emner troværdigt, men det problem har Carina Evytt i hvert fald ikke! Hun jonglerer derimod disse på et mesterligt niveau, og selv kvalmende emner formår hun at beskrive så kort, brutalt og ærligt, at de ikke bliver så meget, at man skal tilføje en spand til listen over fornødenhederne, når man skal læse en bog – kaffe/te og småkager er fint, de skal nok blive nede, men ind under huden, det kommer emnerne i hvert fald.

Sprogniveauet er højt og handlingen er dragende på en morbid måde. Jeg efterlades med en masse tanker om detaljer, strøet rundt omkring igennem handlingen, som Evytt får samlet og bundet fin sløjfe på til slut – og sikke en slutning! Med denne bog har Evytt fået en fast plads på min top ti liste over yndlingsforfattere.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter