0 kommentarer

The Death Instinct af Jed Rubenfeld

af d. 4. maj 2013
Info
 
Forfatter
Forlag
Genre
Sideantal

447

Udgivet

2010

ISBN

978-0-7553-4399-7, 978-0-7553-4400-0

 

Dette er en bog med mange lag og intriger. Den er bygget over rigtige begivenheder og personer, men dramatiseret til en historisk kriminalroman.

De rigtige begivenheder og personer: bombeangreb på Wall Street 16/9/1920, det blev aldrig opdaget hvem der havde gjort det, så forfatteren har haft frie hænder til at opfinde en løsning. Sigmund Freud, psykiatrien’s far, psykoanalyse og neuroser; Madame Curie, foregangskvinde og Nobelprisvinder; under første verdenskrig etablerede hun mobile radium stationer, som hjalp lægerne og var medvirkende til at mange sårede soldater blev bedre behandlet. Det amerikanske samfund med dybe ar efter 1. verdenskrig (Den Store Krig).

De opdigtede personer: Vores helte er en ærlig New York politi mand, Littlemore og hans ven Younger som er læge og var stor tilhænger af psykiatrien, men da det ødelagde hans ægteskab brød han med Freud men vedblev dog at være hans ven og fortrolige; da første verdenskrig brød ud kom han til fronten som kirurg. Under krigen møder han Colette, en af Madame Curie’s røngtenteknikere. En del af bogen beskriver det blodbad som første verdenskrig var med en utrolig ligegyldighed overfor menneskeliv. Der er flere diskussioner om shell shock hos soldaterne inklusiv Colette’s bror (Luc) som ikke har talt siden deres forældre blev slagtet af tyskerne, kan det behandles med psykoanalyse? det er jo ikke en rigtig neurose, dvs. en tilstand med et udpræget nydelseselement for de unger piger. Shell shock er hos soldaterne, mændene – Freud udvikler en teori om et dødsinstinkt.
Younger lavede forsøg på soldaterne: hvis et sår fik påsat larver, som åd det døde væv så overlevede de soldater der fik sårfeber. Efter krigen fik Younger Colette til Amerika for at forsætte med at udvikle radium behandling.

Intrigerne: bombeanfaldet på Wall Street, Colette bliver kidnappet men Younger befrier hende, hvem prøver at dræbe hende og hvorfor? Freud beslutter at prøve at behandle den stumme Luc, vil det lykkes? Colette forfølger over det halve Europa en Heinrich Gruber, Younger forstår det ikke men følger hende; der er konspirationer, er det kommunisterne eller italienerne? der er en krig mellem USA og Mexico som bliver forhindret.

Vores helte har meget travlt. Historien ruller hurtigt. Jeg kan godt lide denne bog som udover at fortælle en god historie også belærer om især Freud’s teorier og filosofi, men også om Madame Curie, som var foregangskvinde og stadigvæk den eneste kvinde med 2 Nobel priser, både i fysik og kemi; men hun havde det ikke let.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter