0 kommentarer

Intet andet navn under himlen af Liselott Willén

af d. 14. maj 2012
Info
 
Sideantal

375

Udgivet

2012

ISBN

978-87-7053-715-5

Originaltitel

Ingenstans under himlen

Udgave

1.udgave

 

Det er en yderst effektiv thriller, Liselott Willén har banket sammen her. Hvad er det dog, de svenske krimiforfattere får til frukost, som vores hjemlige wannabes åbenbart aldrig har smagt? Det må være kraftige sager, noget med blod, jern og seje kødfibre…

Christian Weber er fyrre år, familiefar og højtprofileret politiker med en markant mærkesag: Han kæmper energisk for, at Sverige får et dna-register, som alle skal registreres i. Det vil sætte politiet i stand til at udpege og pågribe den rigtige forbryder i samme øjeblik, der findes et dna-spor. Dødsmart.

Som en gimmick får Christian foretaget en dna-test for åben skærm, så landets vælgere kan se, hvor smertefrit det er, inden de skal stemme om sagen. Problemet er bare, at Christians dna allerede ligger i politiets register og har gjort det siden 1999. Nu kan man endelig sætte navn på det svin, der voldtog og myrdede en lille pige dengang. For der er ingen tvivl om, at det er Christians dna.

Men var det nu også Christian, der gjorde det? Liselott Willén trækker dygtigt læseren rundt ved næsen. Til Christians fordel tæller de mystiske trusler, han løbende modtager pr. brev. Omvendt er der netop en uge, han ikke kan gøre rede for i 1999. Samt det uafviselige indicium, at hans kones særprægede halskæde til forveksling ligner en, som Anne Helene, moderen til lille, søde, døde Louise, havde. Der krydsklippes tilbage til 1999, hvor Anne Helene og Louise mødes med en mand, som de begge er meget glade for. Men som bliver meget knotten, når Louise bruger moderens halskæde. Er det Christian?

Willén afvikler rutineret et kompliceret og højaktuelt plot, så læseren holdes på pinebænken længst muligt. Det er fermt håndværk, som holder hele vejen i byretten. Christian, hans fromme kone, advokaten, Anne Helene – alle karakterer er troværdige og forsynet med en mere end plausibel historie.

Slutningen, hvor alt spidser til, er forrygende godt skruet sammen. Efter endt læsning er der ikke en hel negl tilbage på hverken fingre eller tæer.

Eneste aberdabei er Willéns omstændelige skrivestil, hvor hver en sten skal vendes, før vi får lov til at komme videre i handlingen. Spændt er man jo, men man skal grueligt meget igennem, før man får nye brikker at lege med. Hertil kommer en tænderskærende alvor, der står i grel kontrast til det sprælske portræt af forfatteren på omslaget. Der er bestemt ikke noget at grine ad her. Men bevares, emnet er selvfølgelig også nok så trist.

 

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter