0 kommentarer

Indtil jeg finder dig af John Irving

af d. 20. april 2009
Info
 
Sideantal

839

Udgivet

2006

ISBN

87-595-2517-7, 978-87-595-2517-3

Originaltitel

Until I Find You

 

Hvordan er det at gå igennem hele sit liv uden at kende sig selv? Jack Burns lever som voksen, som skuespiller i Los Angeles, uden at føle han hører til nogen steder. Hans venner er få og distancerede, hans familieliv er et rod – og det startede alt sammen dengang han var 4 år gammel. Alice, Jacks mor, rejste rundt i Europa, da Jack var 4 år. Hun ledte efter Jacks far, som havde forladt hende da hun stadig bare var en gravid kirkesanger i Leith, med ingen andre kundskaber end sin stemme og sin evne for at tatovere, noget hun lærte fra sin far.
Vi følger turen gennem Europa, set med Jacks barnlige øjne og da Alice bestemmer sig for at forlade Europa for at tage til Canada, springer vi igennem Jacks barndomsminder iblandet hans voksne livs erindringer. Alt centreres om Jacks rodløshed. Hans evne til at forstille sig – være en lille skuespiller, bliver hans håndværk – men det er hans rødder der definerer ham. Rødder som mildest talt er forvitrede visse steder. Men det siger sig selv at man ikke kan gå igennem hele sit liv uden at kende sig selv og derfor tager Jack som voksen, ud på en personlig opdagelsesrejse – i håb om at finde ud af hvad det lige var der skete den gang mellem Alice og hans far, i Europa og hvordan han kan få fred indeni endelig.
Jeg har altid elsket John Irvings særprægede stil. Den måde han kan tage en person og bygge vedkommende op med så mange nuancer at jeg til sidst ikke ser bogstaverne der danner personen, men min egen fantasis forestilling om dem. De bliver levende. Der er langtrukne sider i denne mursten af en udviklingshistorie – jeg vil ikke lyve om det, men lad ikke det afskrække. Ligeså mange gange jeg lagde bogen fra mig og ikke kunne håndtere mere, lige så mange gange vidste jeg udmærket, at jeg ville tage den op igen. For historien er svær at slippe. De sidste 200 sider blev jeg rastløs – fik lyst til at læse slutningen, hvad jeg aldrig gør – men afslog impulsen og nød at mærke enderne bindes op. John Irving er en virtuos historiefortæller; han kan kombinere et plot så det er en fryd at læse. Han minder mig meget om Paul Auster på den definitivt gode måde.

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter