0 kommentarer

Individ møder samfund og adfærdsregulering opstår af Jacob Rosendal

af d. 3. juli 2014
Info
 
Sideantal

31

Udgivet

2014

ISBN

978-87-7322-321-5

 

Rundkørslen som metafor for velfærdssamfundet.

Jakob Rosendals samling af digte og kortprosa er en del af Jorinde og Joringels digtserie 2014. I en tid, hvor de store forlag svigter deres forpligtigelse overfor digtgenren, har J og J gjort en vigtig indsats for at en bredere kreds af digtere, debutanter og mere kendte, kan komme til orde.

Bogen rummer omkring 30 digte og (især) kortprosatekster, der fra forskellige vinkler kaster lys og satire over borgerens forhold til autoriteterne i samfundet. Butikstorve, rundkørsler, jobcentre. Politikere, arbejdsløse , ombudsmænd og departementschefer.
Hele det landskab som vi efterhånden er så vante til, at vi næppe bemærker det, bliver taget under behandling, så man klør sig i nakken og siger aha.

Det gik pludselig op for denne læser, at han dagligt kører i (som hovedregel ) socialdemokratiske rundkørsler, tilplastrede med uæstetiske skulpturer og landartprojekter og at disse “kunstværker” er eminente symboler på velfærdsstaten. Kunsten til folket. Konkurrencen med nabokommunen.
Velmenende og kulturfremmede borgmestres forsøg på at sætte sig varige spor. Uden at sprænge budgettet. Det stod klart, hvor meget man egentligt har savnet J.P. Jacs oplæsninger uden dagsordner, men med friske bemærkninger til rødmende kvinder på første række; ligesom bistandsklientens identitetstab og den håbløst syges exit med den raffinerede postmortem hævn, flytter disse fra nummerlisten til individfortegnelsen.

”Individ møder samfund og adfærdsregulering opstår” handler om dobbeltspil og manipulation, men er ikke den sædvanlige sociale indignation. Det sørger ironien og surrealismen for. Det er ret morsomt, når systemets mand under et borgermøde, hvor han med fejlfri taktik nedgør de klagende, dør midt i en sætning. At der findes engle i folketinget der “kan være arbejdsløse i dage og uger, men er konstant klare til at forhindre den panik, der vil opstå, hvis en original, politisk idé ufiltreret og uudvandet fik lov til at ramme mikrofoner og pander.”

Enkelte tekster, f.eks MBA-perspektiv, kan være en anelse gumpetunge med deres ” efteruddannelsespro-grammernes segment-sexethed” og lidt anstrengte opfindsomhed omkring alternative forkortelser såsom “Mæsllinge Befamlende Agurk” og “Moderat Beske Alarmcentral”; men som helhed glider sproget let og elegant nedover siderne.

Jeg kan i høj grad anbefale at man læser denne, ikke på nogen måde selvhøjtidelige eller selvretfærdige, tour de velfærdsstat anno 2014.
Min yndlingstekst må blive den sidste i bogen, ‘Værdig afsked, en terminalpatients selvmordsbrev’, der ganske usentimentalt og ikke uden en besk humor laver en cost-benefit over livsforlængende behandling i sundhedssystemet og slutter med følgende linjer.

“I vil iøvrigt hurtigt konstatere, at luften herinde er dårlig samt at mit sengetøj ikke er rent. Årsagen er, at jeg har fjernet min stomipose. Det fik jeg lyst til at prøve.”

Lån bogen på bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter