0 kommentarer

Inden frosten af Henning Mankell

af d. 27. januar 2005
Info
 
Forlag
Genre
Sideantal

504

Udgivet

2003

ISBN

87-02-01493-9

Originaltitel

Innan frosten

 

I denne nyeste “Ystad krimi” af Mankell, har synsvinklen taget en overraskende drejning over til Kurt Wallanders datter Linda.
Linda skal inden for kort tid begynde som betjent i sin fars kreds, og går nu utålmodigt og venter, da hendes barndomsveninde Anna, forsvinder sporløst.

Da en bunke uforklarlige og uhyggelige sager samtidig ryster Ystad, har hun forståeligt nok store vanskeligheder med at få sin far til at interessere sig for sagen. Men det begynder dog langsomt at gå op for såvel Wallander som resten af Ystad kredsen, at Annas forsvinden kan kædes sammen med flere andre af de bestialske begivenheder. De må snart sande at de måske står over for en fjende med fanatiske religiøse motiver bag sine handlinger.

Mankell bruger i denne roman, hvad han ofte gør, meget tricket med at lade store afsnit blive set fra skurkens synspunkt. Det gør historien mere skræmmende men mindre uhyggelig. Det mystiske aspekt træder i baggrunden, men samtidig kan man undre sig over den syge tankegang der kommer til udtryk, når morderen i disse afsnit lader sine tanker løbe frit. Dermed kommer en af Mankells virkelige styrker frem – evnen til at beskrive en fordrejet tankegang, og få den til at virke om ikke menneskelig, så i hvert fald logisk.

I modsætning til Kurt Wallanders håbløse menneskelighed, fremstår Linda en anelse kedelig. Typen er set før, frisk, men ikke overfrisk. Skarp, men ikke overskarp. Og så har hun selvfølgelig engang prøvet at begå selvmord. Så er det sjovere når hun overvejer sin fars situation. Så får man lidt af sin gamle yndlingspolitimand med. Desuden er Lindas trivielle personlighed ikke nok til at ødelægge det spændende plot!

Lån bogen på Bibliotek.dk

Bedømmelse
Karakter